Ehoco.nl

Gasverbruik per graaddag tonen in Domoticz

gasverbruik per graaddag in Domoticz

De winter staat voor de deur en in de meeste huizen gaat de verwarming weer aan. Indien je een slimme thermostaat hebt kun je het gasverbruik in Domoticz loggen. Je hebt dan inzicht in het gasverbruik per dag, week, maand of jaar. Maar wat zegt dit verbruik? Eigenlijk niet zo heel veel. In een strenge winter zal je meer verbruiken dan in een zachte winter, maar je kunt dit niet met elkaar vergelijken. Daarom gaan we het gasverbruik per graaddag tonen in Domoticz.

 

Benodigdheden

Gasverbruik per graaddagen

Het aantal graaddagen per dag is het verschil tussen de temperatuur in huis en de gemiddelde buitentemperatuur op die dag. Een graaddag wordt gemeten als het gedurende een gehele dag precies één graad onder de stookgrens van 18 °C graden is. Is de gemiddelde buitentemperatuur 18 °C of hoger, dan is het aantal graaddagen nul. Graaddagen zijn dus geen dagen, maar rekeneenheden. Zodra we het aantal graaddagen per dag weten zetten we dit af tegen het gasverbruik per dag.

Een rekenvoorbeeld:

Op een bepaalde dag is de gemiddelde buitentemperatuur 6,4 °C en het gasverbruik op dezelfde dat is 1,2 m3. Het gasverbruik per graaddag is dan 1,2 / (18 – 6,3) = 0,1026 m3/graaddag.

Gemiddelde buitentemperatuur

De buitentemperatuur kun je zelf loggen met een temperatuursensor i.c.m. met een RFXCOM of je kunt gebruikmaken van een script dat wij eerder geplaatst hebben om de buitentemperatuur in Domoticz te krijgen (helaas geeft Weather Underground geen nieuwe API keys meer uit. Momenteel werken wij aan een nieuw weer-script, dat binnenkort online komt). We gaan er even vanuit dat de buitentemperatuur reeds beschikbaar is in jouw Domoticz-omgeving. Om het gasverbruik per graaddag te kunnen berekenen moeten we de gemiddelde buitentemperatuur per dag weten.

We gaan eerst een virtuele temperatuursensor aanmaken. Ga naar Setup -> Hardware en kies bij Type voor Dummy. Je mag zeg een herkenbare naam kiezen:

Zodra de Dummy Hardware toegevoegd is kunnen de virtuele sensoren gaan aanmaken. Klik hiervoor op Create Virtual Sensors (in het donkerblauw).

Klik nu op Create Virtual Sensor (donkerblauw). Geef de temperatuursensor de naam “Gemiddelde buitentemperatuur” en kies bij Sensor Type voor “Temperature”. Nadat je op “OK” hebt geklikt vind je de nieuwe virtuele temperatuursensor terug op het tabblad “Temperature”.

Nu is het tijd om de gemiddelde buitentemperatuur iedere vijf minuten te laten berekenen. Dat doen we door onderstaand script te gebruiken. Ga naar Setup > More Options > Events. Maak een nieuw LUA script aan van het type Time en kopieer onderstaand script. Enkele regels moet je nog even aanpassen:


 

Na maximaal vijf minuten moet je de eerste gemiddelde buitentemperatuur in de virtuele sensor kunnen zien. Let op! Dit is niet de gemiddelde buitentemperatuur van vandaag, maar van de laatste 24 uur.

Gasverbruik per graaddag sensor

We gaan nu een virtuele sensor aanmaken waar het gasverbruik per graaddag in bijgehouden wordt. Ga naar Setup > Hardware en klik weer op Create Virtual Sensors (donkerblauw). Geef de sensor de naam “Gasverbruik per graaddag”, selecteer “Custom Sensor” bij Sensor Type en type bij Axis Label “m3/gd”.

Ga naar Setup > More Options > Events. Maak een nieuw dzVents script aan van het type Timer en kopieer onderstaand script. Indien je de namen van de sensoren niet gewijzigd hebt dan hoef je aan het script niets te wijzigen (namen staan op regel 6, 13 en 24). Het script draait iedere dam om 23.58 uur, zodat we de gemiddelde temperatuur van deze dag kunnen gebruiken (en niet de gemiddelde temperatuur van de afgelopen 24 uur). Daarnaast houdt het script rekening met de winter d.m.v. een factor. Ook wordt er rekening gehouden met het feit dat graaddagen nooit negatief kunnen zijn.


 

Iedere dag om 23.58 uur kun je nu het gasverbruik per graaddag bekijken!

Mobiele versie afsluiten