Ehoco.nl

Home Automation

Home Automation

Home Automation ideeën

Nadat ik een Raspberry Pi aangeschaft heb ben ik gaan brainstormen wat ik er allemaal mee wil bereiken. Als hardware heb ik een Raspberry Pi 3 Model B, voorzien van een 16GB micro SD kaartje, een Z-Wave USB controller en een RFXCom voor het 433MHz signalen. Ik gebruik Raspbian als OS en Domoticz als software. Dit is de basis waar ik mee moet gaan werken. Uiteraard heb ik meer onderdelen nodig, maar die zal ik later bespreken. Als je op de doorhaalde doelen klikt kun je lezen hoe ik e.e.a. gerealiseerd heb.

CV bedienen – KLAAR

De thermostaat moet volledig geautomatiseerd bediend worden o.b.v. of ik wel of niet thuis cq. in de buurt ben. Hiervoor heb ga ik gebruik maken van geofencing i.cm. bewegingssensoren. Op dit moment is Eneco’s Toon thermostaat al redelijk slim, maar ik denk dat hij nog wel iets kan bijleren.

Mechanische ventilatie – KLAAR

De mechanische ventilatie moet in de hoogste stand gaan als ik aan het douchen ben, dit ga ik realiseren met een temperatuursensor op de waterleiding luchtvochtigheidssensor. Uiteraard moet de ventilatie weer terugschakelen, zodra de luchtvochtigheid gedaald is.

Alarmsysteem – KLAAR

Met deur-, raam- en bewegingssensoren i.c.m. geofencing moet de Raspberry Pi een volwaardig alarmsysteem worden.

Elektrische rolgordijn bedienen – KLAAR

Aangezien ik liever lui dan moe ben wil ik het elektrische rolgordijn iedere dag automatisch ‘s ochtends open en ‘s avonds weer dicht laten gaan.

Standy-stroom besparing – KLAAR

Mijn computer en TV (met bijbehorende apparaten) staan eigenlijk altijd op stand-by, indien ik ze niet gebruik (of als ik niet thuis ben). De TV met decoder en cinema-set gebruikt 58,2 Watt in stand-by modus, de computer met monitor, printer etc. gebruikt 12 watt. Even een rekensommetje maken:

Op een werkdag verbruik ik dus nutteloos 18 uur lang stroom, in het weekend is dat 12 uur per dag
In 49 weken kom je dan uit op (18 * 5 * 49) + (12 * 2 * 49) = 5.586 uren
In de overige 3 weken van het jaar ben ik met vakantie, dit zijn 24 * 7 * 3 = 504 uren
(5.586 + 504) * 70,2 W = 427,5 kW. In euro’s is dat 427,5 * 0,20 = 85,50 EUR

Door 2 slimme stekkers van Neo Coolcam te gebruiken (à 20 EUR p/stuk), bespaar ik de standby-stroomkosten en houd ik dus 45,50 EUR per jaar over. Dit is voldoende om nog 2 extra slimme stekkers aan te schaffen voor andere apparaten, zodat ik daar ook op kan besparen.

Buitenlamp schakelen

De buitenlamp bij de voordeur, voorzien van een led lamp, moet gaan branden als het donker is en overdag weer automatisch uitgaan.

Automatische verlichting binnen

Zodra ik thuiskom moet er binnenverlichting gaan branden indien het donker is.

Stroom- en gasverbruik meten – KLAAR

Het verbruik van stroom, gas en water wil ik periodiek, geheel automatisch, kunnen meten door middel van een slimme thermostaat

Gasverbruik uploaden naar MinderGas.nl – KLAAR

Hoewel het gasverbruik in Domoticz zichtbaar is heb ik graag een back-up. Een script moet iedere dag het gasverbruik naar MinderGas.nl uploaden.

Waterverbruik meten – KLAAR

Het waterverbruik wil ik inzichtelijk hebben met een goedkope NPN-sensor uit China, kost geloof ik iets van maar 2 euro.

Stroom-, gas- en waterkosten inzichtelijk maken – KLAAR

Zodra het stroom-, gas- en waterverbruik inzichtelijk zijn dan moet een script ervoor zorgen dat de daadwerkelijke kosten zichtbaar zijn in Domoticz.

IP Camera bedienen

Kodi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *