Ehoco.nl

Home Automation

DomoticzLUA scripts

Periodieke controle van rookmelders in Domoticz

Steeds meer mensen hebben in huis één of meerdere rookmelders en deze gekoppeld aan Domoticz. Uiteraard is het erg belangrijk om zeker te weten dat de rookmelder juist werkt. Wanneer heb jij de rookmelder voor het laatst gecontroleerd? Ja precies…dat vergeet je! In dit artikel vind je een script dat dat jou eraan herinnert om iedere twee maanden een controle uit te laten voeren. Er wordt een push-notificatie via Telegram verstuurd, zodat je het controleren van de rookmelder nooit meer kunt vergeten. Wel zo veilig!

Benodigdheden

Script

Ga naar SETUP > MORE > EVENTS en maak een nieuw LUA-script aan, triggered door TIME. Haal alle code weg en plak onderstaand script erin.  Enkele regels moet je naar jouw situatie aanpassen:

Regel 3: Naam van de rookmelder, zoals deze in Domoticz heet.

Regel 24, 30 en 36: Deze regels zorgen ervoor dat er een Telegram-notificatie naar jouw smartphone, tablet of computer gestuurd wordt. Lees dit artikel om Telegram-notificaties in te stellen.


Het script controleert de huidige tijd met de tijd van de laatste update van de rookmelders in Domoticz. Indien dit meer dan 2 maanden (= 5.184.000 seconden) geleden is dan krijg je een notificatie. Het kan natuurlijk voorkomen dat je op dat moment geen tijd hebt om de rookmelders te controleren. Je zal één week later nogmaals een notificatie krijgen (en indien nodig weer een weer later een laatste notificatie).

Zodra je de rookmelders gecontroleerd hebt zal er een update naar Domoticz gestuurd worden en zal het script je twee maanden later weer een notificatie geven. Uiteraard is het met een kleine aanpassing ook mogelijk om een notificatie via bijvoorbeeld Pushover te sturen.

5 gedachten over “Periodieke controle van rookmelders in Domoticz

 • Joost,

  Ik kreeg vanmorgen in 100 seconden tijd 267 berichten dat ik mijn rookmelder moet testen. Wel lekker duidelijk, maar wat over done. Nog gelukkig dat het niet met een betaalde SMS-dienst werkt 😉 Kun je misschien in de code een flag inbouwen die in de ‘if’ geset wordt als eenmaal een bericht verstuurd is en dan voorkomt dat er meer berichten komen? Wel weer resetten als de 100 seconden voorbij zijn.

  Beantwoorden
  • @Geert, heb je het script toevallig opgeslagen als DEVICE-script i.p.v. TIME-script? Dan kun je inderdaad nogal wat meldingen krijgen ;). Als TIME-script kan het maar één keer getriggerd worden, aangezien deze 1x per 60 seconden draaien…

   Beantwoorden
 • Hoi Joost, welke rookmelders gebruik jij en hoe bevallen ze?

  Beantwoorden
  • Ik gebruik de Flamingo FA21RF, geen idee of ze goed werken, gelukkig nog geen brand meegemaakt ;). In ieder geval nooit vals alarm gehad.

   Beantwoorden
   • Laurent-jan Dullaart

    Helaas zijn die niet meer leverbaar. Jammer.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *