Stand gasmeter uploaden naar MinderGas.nl 2.0

Begin vorig jaar hebben we uitgelegd hoe je met een Python-script de stand van de gasmeter automatisch kunt uploaden naar MinderGas.nl. Nu is er een eenvoudigere manier, door middel van een bash-script.

Benodigdheden

Allereerst moeten we jq installeren:

sudo apt-get install jq
Account aanmaken

Nu gaan we een account aanmaken op Mindergas.nl, hiervoor heb je alleen een email adres en een wachtwoord nodig. Nadat je ingelogd bent ga je op Mindergas.nl naar Meterstand API en klik je vervolgens op Genereren onder Authenticatietoken. Je krijgt nu een token toegewezen, zoals bv. gPsoTQ2HmvgAJ1Xv_6fs. Deze token hebben we dadelijk nodig.

Script

Download hier het bash-script. Plaats het bestand mindergas.sh in de folder /home/pi/domoticz/scripts/. Uiteraard kun je het script ook in een andere folder plaatsen, maar dan moet je verder de cronjob ook aanpassen. Voordat je het bestand op de Raspberry Pi zet moet je op regel 4 het token vervangen en op regel 7 het IDX-nummer van je gas-device in Domoticz vervangen (je moet dus 221 vervangen door het juiste IDX).

Zorg dat het script uitvoerbaar is:

sudo chmod +x /home/pi/domoticz/scripts/mindergas.sh

Om ervoor te zorgen dat het script iedere dag automatisch uitgevoerd wordt gaan we een cron job instellen. Open de tabel van de cron jobs met commando:

sudo crontab -e

En voeg onderstaande regel toe:

<0..59> 23 * * * sudo ~/domoticz/scripts/mindergas.sh

<0..59>: Vervang dit door een getal tussen de 0 en 59. Het getal geeft aan op de hoeveelste minuut van het uur het script wordt uitgevoerd. De meterstand wordt nu in het laatste uur van de dag geüpload naar MinderGas.nl. Het exacte tijdstip maakt niet zo heel veel uit aangezien je meestal tussen 23.00 en middernacht weinig tot geen gas zal gebruiken.

Tot slot nog een paar opmerkingen:

 • Indien je in Domoticz authentication aan het staan zorg er dan voor dat je 127.0.0.* hebt toegevoegd bij Local networks (no username/password) onder Settings.
 • Als je token op Mindergas.nl begin met een minus-teken of underscore (bijv. -qTGD……..) dan zal deze token niet werken. Je kunt de token dan intrekken en een nieuwe aanmaken.

Als alles goed gegaan is en de cronjob heeft voor het eerst gedraaid, is het uploaden naar MinderGas.nl begonnen! De eerste meterstand van het gas vind je terug onder Meterstanden op de website:

 

2 gedachten over “Stand gasmeter uploaden naar MinderGas.nl 2.0

 • 24 mei 2019 om 15:51
  Permalink

  Hallo,

  Ik heb domoticz op de rpi staan en draait ook goed, maar als ik de sd kaart benader dan hen ik geen submap met domoticz. Wel een map met overlays. Doe ik iets fout?

  Beantwoorden
 • 6 juli 2019 om 11:58
  Permalink

  Bij mij werkt het script niet zoals verwacht op m’n raspberry pi.
  Ik krijg de fout : Status : 422 Unprocessable Entity
  En er staan nog geen meterstanden geregistreerd onder Mijn Gasverbruik > Meterstanden.

  Heeft er iemand hetzelfde en een oplossing ?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *