Watermeter uitlezen in Domoticz met een Python script

De meterstanden van stroom en gas kan ik eenvoudig naar Domoticz halen door Eneco’s Toon thermostaat te koppelen aan Domoticz. Het volgende idee was: Hoe kan ik de watermeter uitlezen in Domoticz? Als je onderstaande stappen volgt is dat eenvoudig te doen. Kosten? Een euro of 2 en een half uurtje vrije tijd!

Benodigdheden

Voorbereiding

Het idee is vrij simpel: op de watermeter zit een draaischijfje die bij iedere liter water éénmaal rond draait. Op dat draaischijfje zit een half maantje van metaal. De inductieve NPN sensor wordt boven het draaischijfje bevestigd en iedere keer als er een rondje gedraaid is wordt er een signaal naar Domoticz gestuurd dat er één liter water verbruikt is.

 

Inductieve NPN sensor

De NPN sensor heeft 3 draden (bruin/zwart/blauw). Het beste kunt je dupont female connectors aan de 3 draden maken. Ik had zelf geen losse connectors liggen, dus heb ik maar dupont kabeltjes aan de 3 draden gesoldeerd. De blauw draad moet op een GROUND-pin (bv. pin 39) aangesloten worden, de zwarte draad op een GPIO (bv. GPIO 21 = pin 40) en de bruine draad op een 5V-pin (pin 2 of 4). Hoewel het een 6-36 Volt sensor is werkt deze prima op 5 Volt op een Raspberry Pi. Zodra de NPN sensor op de Raspberry Pi aangesloten is hou je het blauwe uiteinde tegen een stukje metaal (bv. schroevendraaier) aan.

Als je alles goed aangesloten hebt moet de led bovenop de sensor gaan branden. Indien dat het geval is hou je de sensor boven het draaischijfje met het halve maantje (van metaal). Ook nu moet de led op de sensor branden, zodra het metalen gedeelte van het draaischijfje exact onder de sensor zit. Bij mij was dat laatste niet het geval. Het bleek dat de plastic kap van de watermeter te dik was om de draaischijf te detecteren. Wat nu?? De watermeter slopen is geen oplossing, aangezien deze eigendom is van het waterbedrijf. Op goed geluk heb ik een stuk schuurpapier gepakt en ben ik het blauwe uiteinde van de sensor gaan schuren. Stukje schuren, kijken of de led nu wel gaat branden, stukje schuren, etc., net zo lang totdat de sensor het draaischijfje kan detecteren.

Zodra de NPN sensor het draaischijf goed detecteert is het tijd om de NPN sensor definitief op de watermeter de plaatsen. In eerste instantie zat ik te denken hoe ik een beugeltje ergens aan vast kon maken, maar de beste oplossing was nog veel eenvoudiger: een gaatje boren in de deksel van de watermeter, de sensor er doorheen halen en aan beide kanten vast draaien met twee moertjes. Zorg er uiteraard wel voor dat je het gaat je exact op de juiste plek in de deksel boort, dus precies boven het draaiende schijfje met een metalen halve maantje. Dit komt erg nauwkeurig!

 

Sensor in Domoticz

Uiteraard wil je in Domoticz zien hoeveel water je dagelijks verbruikt. Hiervoor moeten we een RFXMeter sensor aanmaken. Dit doe je door middel van JSON:

http://192.168.2.152:8080/json.htm?type=createvirtualsensor&idx=29&sensorname=Water&sensortype=113

Uiteraard moet je het IP adres en het poort nummer aanpassen naar de waarde van jouw Raspberry Pi (handig is het om de Pi een vast IP adres te geven). Je krijgt nu een melding in de browser te zien dat de sensor aangemaakt is en welk idx de sensor heeft gekregen. Het idx-nummer hebben we bij de volgende stap nodig:

http://192.168.2.152:8080/json.htm?type=setused&idx=178&name=RFXMeter&switchtype=2&used=true

Mijn sensor had idx 178 gekregen, maar dit moet je dus aanpassen naar de waarde die je bij de vorige stap hebt gezien. Als het allemaal goed gegaan is krijg je onderstaande sensor (uiteraard met 0 liter) te zien onder Utility-tabblad:

 

 

Python script

Download hier het Python script en pak het uit met een extractor als WinRar. Met dit Python script lees je de GPIO uit en schrijf je iedere verbruikte liter water via JSON naar Domoticz. Je huidige stand van de watermeter kun je invullen regel 9 bij “Counter”. Op regel 12 vul je het IP adres en het poort nummer van je Raspberry Pi in en op regel 14 het idx-nummer van de zojuist aangemaakte RFXMeter sensor. Indien je de sensor op GPIO 21 (pin 40) hebt aangesloten dan hoef je verder niets meer aan te passen in het Python script. Mocht je een andere GPIO gebruiken dan moet je overal waar “40” staat de waarde vervangen door de door jou gebruikte pin. Plaats het script in de folder /home/pi/domoticz/scripts/.

 

Meterstand

De meterstand wordt bijgehouden in het bestand meterstand.txt. Hierdoor blijft de meterstand behouden bij een herstart van de Raspberry Pi (zonder dit bestand zou de meterstand telkens op 0 springen). Mocht de meterstand in Domoticz een keer, om wat voor reden dan ook, niet meer juist zijn dan kun je het bestand meterstand.txt aanpassen naar de juiste waarde. Bij de eerstvolgende update van de sensor is dit in Domoticz zichtbaar.

 

Crontab

Om het script automatisch te laten draaien gaan we een cronjob aanmaken in de crontab. Open de crontab met onderstaand commando:

sudo crontab -e

Nu de crontab van de root-user geopend is voeg je onderstaande regel toen:

@reboot /usr/bin/python /home/pi/domoticz/scripts/watermeter.py >/var/log/cronlog.log 2>&1

Sluit de crontab met “CTRL X” en bevestig dat je de wijziging wilt opslaan. Vanaf nu wordt het script automatisch na iedere reboot gestart. Om te controleren of het script daadwerkelijk gestart is kun je onderstaand commando ingeven:

grep cron /var/log/syslog

In het overzicht wat je te zien krijgt moet de regel staan die je toegevoegd hebt aan de crontab. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je het script eventueel handmatig start, om te zien of het goed draait:

sudo python /home/pi/domoticz/scripts/watermeter.py

 

Vanaf nu kun je het waterverbruik in Domoticz monitoren!

 

Bron: pgangorp, domoticz forum

32 gedachten over “Watermeter uitlezen in Domoticz met een Python script

 • 27 mei 2018 om 18:00
  Permalink

  Hoi,

  wat een fijne beschrijving, heb de boel aan elkaar geklust en het draait gelijk!
  Ik heb alleen 1 vraag, ik heb momenteel zowel op de dag teller als op de totaal teller mijn totale verbuiks staan.
  De meter staat b.v. op: 990.555 liter, dus dat heb ik ingevuld bij counter in de .py file.
  Als ik nu in het dashboard kijk staat er bij het totaal en het dag verbruik hetzelfde getal, en dat staat ook in het txt file.
  Als ik in de log kijk schrijft hij netjes per uur het aantal liters, en dat klopt ook.
  Moet ik gewoon 24uur geduld hebben, of moet ik toch ergens nog iets anders invullen?
  Ik heb al vanalles geprobeerd met anders invullen, maar mis net de gouden tip nog….
  Alvast bedankt!

  Groeten, Sander

  Beantwoorden
 • 27 mei 2018 om 18:16
  Permalink

  Hoi Sander, vannacht na 0.00 uur zal het dag-verbruik weer goed staan.

  Beantwoorden
  • 27 mei 2018 om 19:25
   Permalink

   Hoi Joost,

   ik verwachte al zoiets toen ik er een poosje over zat te denken, mede omdat op uur dat ik heb hem goed gezet, er 990 kuub was verbruikt, aha, prima.
   Dan zal het morgen goed staan.
   Ik heb overigens een Cyntech breakout bordje met flat cable besteld, kan ik er nog eens wat bij knopen… 🙂 Dat werkt erg netjes. Keurig bordje, moet er alleen nog een kastje bij maken.
   Heb de benadering schakelaar besteld M12, 6-# volt voldoende range en werkte in 1 keer.
   Bedankt voor de heldere uitleg, ben handig genoeg, met wat hulp snap ik code en wat het doet maar zelf schrijven is tijdrovend, en eigenlijk nog niet te doen.

   Beantwoorden
 • 30 juli 2018 om 21:36
  Permalink

  Kun je de kabel ook verlengen naar bijvoorbeeld 7-8meter of moet deze tussendoor versterkt worden?

  Beantwoorden
 • 22 augustus 2018 om 00:44
  Permalink

  Hoe of waar vul je het eerste JSON-commando in?

  Ben helemaal niet bekend met de raspberry pi, maar gebruik PUTTY om deze te benaderen.

  Beantwoorden
 • 6 september 2018 om 16:47
  Permalink

  Hi, ik ben geen python specialist maar heb met “2to3” en een paar andere kleine aanpassingen dit werkend gekregen! 🙂

  Alleen zit met de waarde die de sensor aangeeft in Domoticz. Als ik 1 liter verbruik, spingt de sensor 10 liter omhoog. Hij zit er dus een factor 10 naast. Ik heb de sensor exact aangemaakt volgens jouw JSON.

  Enig idee wat dat zou kunnen zijn?

  Beantwoorden
  • 18 maart 2019 om 17:08
   Permalink

   Als je meterstand met 10liter wordt verhoogt ipv 1ltr. Dan kun je dat aanpassen via:
   menu setup -> settings -> meters/counters ->RFXMeter/Counter Dividers.
   Daar vind je een regel over de watermeter. Standaard staat deze op 100. Maak hier 1000 van het zou moeten werken.

   Beantwoorden
  • 15 maart 2019 om 17:57
   Permalink

   Joost, Henri,

   Hier hetzelfde probleem blijk een oudere PI (B Rev 2.1 UK) te hebben met 26 pinnen.
   Volgens mij dus een PI 2. Als ik je goed begrijp moet ik de volgende regels aanpassen
   om eea nute laten werken. Tenminste als dit overeen komt met PI 1???

   Regel 32

   GPIO.setmode(GPIO.BCM)

   Regel 34

   GPIO.setup(22, GPIO.IN, pull_up_down = GPIO.PUD_DOWN)

   regel 41

   if GPIO.input(22) == 0:

   regel 66

   GPIO.add_event_detect(22, GPIO.RISING, callback = Interrupt, bouncetime = 200)

   Hoor graag van jullie zodat ik de laatste acties uit kan voeren Sensor iig werkend.

   @joost, krijg een delivery error op info@ehoco.nl

   Beantwoorden
  • 11 mei 2019 om 21:50
   Permalink

   Op mijn Pi 1 Model B Revision 1.0 blijft het script hangen en ik vermoed dat dit met bovestaande te maken heeft. Wat mij opvalt:

   Je gaat naar BCM (waarom?) en want als ik het goed begrijp ga je dan naar GPIO nummers ipv de Board = Pin nummers. Terwijl geef je aan van pin 40 naar naar 22 te gaan … is dat dan GPIO22 ?

   Beantwoorden
 • 13 september 2018 om 19:39
  Permalink

  Hi Joost, Super dit Python script. Werkt perfect en ook na reboot van de Pi.
  In de “schakelaars” Tab goed terug te zien.
  Maar mijn layout is op het dashboard als plattegrond voor alle verdiepingen en tuin en schuur.
  Aangezien dit een “overige” sensor is en in apparaten als een “Unknown?” wordt weer gegeven kan ik hem niet toevoegen.
  Heb jij een suggestie?

  Thanks, Ray

  Beantwoorden
 • 21 september 2018 om 18:03
  Permalink

  Goede avond,

  Bij het invoeren van het eerste JSON-commando krijg ik de volgende melding op mijn scherm.
  ‘401 Unauthorized’ Een andere browser gaf de zelfde melding. Enig idee wat er fout gaat en wat er aan gepast zou kunnen worden?

  Bvd. Niek

  Beantwoorden
 • 8 november 2018 om 21:51
  Permalink

  Hi Joost,
  Ik ben zeker niet goed in python maar ik krijg steeds dezelfde foutmelding:
  File “/home/pi/Domoticz/scripts/watermeter.py”, line 61
  print “JSON call = “+ str(url1)
  ^
  SyntaxError: Invalid syntax

  maar ik weet niet hoe ik dit moet oplossen enig idee wat ik zou kunnen doen?
  Met Vriendelijke Groet,
  Leon

  Beantwoorden
  • 11 november 2018 om 23:39
   Permalink

   Hallo Peter, in het script hoeft dan niets gewijzigd te worden.
   Bij Setup > Settings > Local Networks moet je wel even de juiste ip-range zetten. Ik heb deze range erin gezet:

   192.168.2.*;127.0.0.*;10.8.0.*

   Dit betreft de LAN, Local en VPN range.

   Beantwoorden
 • 15 januari 2019 om 10:07
  Permalink

  Leuk project, maar met een NO NPN-sensor moet de weerstand in pull-up staan en niet pull-down (de sensor verbind naar GND gesloten positie) en het script moet ‘edge-falling’ detecteren (hoewel dat laatste meer voor de puristen is). Dit voorkomt vele false-positives die niet allemaal softwarematig kunnen worden voorkomen.

  Beantwoorden
 • 13 maart 2019 om 10:32
  Permalink

  Hi,
  Intressant en gaat het proberen. Heb alleen ergens begrepen dat de zwarte draad op GPIO 5 volt geeft en de PI hier niet (goed) tegen kan.
  Dit zou opgelost moeten worden door het solderen van een weerstand. Hier kom ik alleen niet verder.

  Wat is jou ervaring, zijn er problemen met de PI of gaat het gewoon goed.

  Hoor graag van je

  Beantwoorden
  • 22 maart 2019 om 17:27
   Permalink

   Als je in het bezit bent van een 3D-printer kun je deze sensor op dit “https://www.thingiverse.com/thing:3501337” plaatje monteren en vervolgens op de watermeter klikken

   Beantwoorden
 • 30 maart 2019 om 23:32
  Permalink

  Ik heb dit op een test raspberry uitgeprobeerd en het werkt helemaal.
  Nu heb een het op raspberry gezet waar het op moet gaan draaien en heb ik niks anders foutmeldingen.
  Alles al voor de 2de keer gedaan het helpt allemaal niet.
  De raspberry’s draaien beide op dezelf rasbian stretch versie.

  Ik krijg de volgende foutmelingen als ik het phyton script handmatig opstart en er een puls op GPIO komt te staan (dus waterverbruik)

  pi@TDC1-IoT-Server:~/domoticz/scripts $ sudo python /home/pi/domoticz/scripts/watermeter.py

  Traceback (most recent call last):
  File “/home/pi/domoticz/scripts/watermeter.py”, line 53, in Interrupt
  response1 = urllib2.urlopen(req1)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 154, in urlopen
  return opener.open(url, data, timeout)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 435, in open
  response = meth(req, response)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 548, in http_response
  ‘http’, request, response, code, msg, hdrs)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 473, in error
  return self._call_chain(*args)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 407, in _call_chain
  result = func(*args)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 556, in http_error_default
  raise HTTPError(req.get_full_url(), code, msg, hdrs, fp)
  urllib2.HTTPError: HTTP Error 401: Unauthorized
  Traceback (most recent call last):
  File “/home/pi/domoticz/scripts/watermeter.py”, line 53, in Interrupt
  response1 = urllib2.urlopen(req1)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 154, in urlopen
  return opener.open(url, data, timeout)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 435, in open
  response = meth(req, response)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 548, in http_response
  ‘http’, request, response, code, msg, hdrs)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 473, in error
  return self._call_chain(*args)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 407, in _call_chain
  result = func(*args)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 556, in http_error_default
  raise HTTPError(req.get_full_url(), code, msg, hdrs, fp)
  urllib2.HTTPError: HTTP Error 401: Unauthorized
  Traceback (most recent call last):
  File “/home/pi/domoticz/scripts/watermeter.py”, line 53, in Interrupt
  response1 = urllib2.urlopen(req1)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 154, in urlopen
  return opener.open(url, data, timeout)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 435, in open
  response = meth(req, response)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 548, in http_response
  ‘http’, request, response, code, msg, hdrs)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 473, in error
  return self._call_chain(*args)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 407, in _call_chain
  result = func(*args)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 556, in http_error_default
  raise HTTPError(req.get_full_url(), code, msg, hdrs, fp)
  urllib2.HTTPError: HTTP Error 401: Unauthorized
  Traceback (most recent call last):
  File “/home/pi/domoticz/scripts/watermeter.py”, line 53, in Interrupt
  response1 = urllib2.urlopen(req1)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 154, in urlopen
  return opener.open(url, data, timeout)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 435, in open
  response = meth(req, response)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 548, in http_response
  ‘http’, request, response, code, msg, hdrs)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 473, in error
  return self._call_chain(*args)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 407, in _call_chain
  result = func(*args)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 556, in http_error_default
  raise HTTPError(req.get_full_url(), code, msg, hdrs, fp)
  urllib2.HTTPError: HTTP Error 401: Unauthorized
  Traceback (most recent call last):
  File “/home/pi/domoticz/scripts/watermeter.py”, line 53, in Interrupt
  response1 = urllib2.urlopen(req1)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 154, in urlopen
  return opener.open(url, data, timeout)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 435, in open
  response = meth(req, response)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 548, in http_response
  ‘http’, request, response, code, msg, hdrs)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 473, in error
  return self._call_chain(*args)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 407, in _call_chain
  result = func(*args)
  File “/usr/lib/python2.7/urllib2.py”, line 556, in http_error_default
  raise HTTPError(req.get_full_url(), code, msg, hdrs, fp)
  urllib2.HTTPError: HTTP Error 401: Unauthorized

  Heeft er iemand er toevallig nog een idee?

  Groeten Francois

  Beantwoorden
 • 31 maart 2019 om 18:58
  Permalink

  Ik ben zelf al even op onderzoek gegaan en ik weet waar het probleem zit.
  Dit phyton script houdt geen rekening met een wachtwoord op Domoticz.
  Als je wel een wachtwoord op Domoticz hebt, dan moet je in de Domoticz settings het IP adres opgeven bij “Local Networks (no username/password):” waar dit script op draait.
  Daarna is dit probleem opgelost.

  Groeten,
  Francois

  Beantwoorden
 • 5 mei 2019 om 14:35
  Permalink

  Joost prima artikel bedankt !
  Ik heb zo’n beetje dezelfde opstelling als jij:
  * RPI + LJ12A3-4-Z/BX Nabijheids sensor N/O NPN 4mm.

  Het LEDje van de NPN licht op bij metaal en ook op de watermeter maar ik krijg mbv de code geen signaal op mijn RPi. Het voltage bij zowel aanraken metaal als geen metaal blijft hetzelfde nl 4,22V oftewel …. geen omslag.
  Ik heb het daarna getest met een 9V batterij en daar zie ik wel een omslag (geen metaal 9,67V – metaal -0,63V). Kan het zijn dat dit zo’n type is wat moet werken op meer dan 5V. De range is nl van 6 V – 36 V.

  Heb jij een idee of weet je ms een NPN te koop die wél werkt op 5V?

  Beantwoorden
 • 28 mei 2019 om 17:51
  Permalink

  Hoe kan ik er voorzorgen dat mij log bestand niet meer het onderstaande laat zien? Maar alleen nog een fout code oid. Niets is ook goed.
  Welke regel in het script moet ik dan verwijderen of aanpassen. Nergers kan ik zo snel een regel vinden waar in staat dat er iets naar het log geschreven moet worden.

  =======
  2019-05-28 17:46:58.976 (Slimme Meter) Usage (Usage L1)
  2019-05-28 17:46:58.977 (Slimme Meter) Usage (Delivery L1)
  2019-05-28 17:47:08.964 (Slimme Meter) P1 Smart Meter (Stroomverbruik)
  2019-05-28 17:47:08.969 (Slimme Meter) General/Voltage (Voltage controle)
  2019-05-28 17:47:08.970 (Slimme Meter) Usage (Usage L1)
  2019-05-28 17:47:08.971 (Slimme Meter) Usage (Delivery L1)
  2019-05-28 17:47:18.964 (Slimme Meter) P1 Smart Meter (Stroomverbruik)
  =====

  Beantwoorden
  • 29 mei 2019 om 07:43
   Permalink

   Hoi Joep,

   Dit is de logging van je P1 kabel, heeft niets het script van de watermeter te maken.

   Beantwoorden
 • 5 september 2019 om 00:44
  Permalink

  de uitlezing blijft bij mij op 0 hangen terwijl de waarde wel wordt verhoogt in de watermeter.txt file. wat gaat er fout ???

  Beantwoorden
  • 5 september 2019 om 06:52
   Permalink

   @Robert, heb je het veld “Local Networks” onder Settings (in Domoticz) gevuld? Zo niet, vul daar eens 192.168.2.*;127.0.0.* in (uiteraard aanpassen als je een andere reeks interne IP-adressen hebt).

   Beantwoorden
   • 5 september 2019 om 21:08
    Permalink

    Hallo Joost,

    Het is raar maar WAAR.
    Ik heb jou advies opgevolgd, en nu werkt het.
    Eerst nachten zoeken waar het aan kon liggen..
    BEDANKT voor je tip !!!!
    Groeten Michiel

    Beantwoorden
 • 11 september 2019 om 20:07
  Permalink

  Ben onlangs verhuist en de NPN sensor werkte niet meer. Waarschijnlijk een iets andere watermeter, waarbij het metalen halve maantje iets verder van de plastic kap zit. Ik gebruik nu deze 5v NPN sensor, die gelukkig weer perfect werkt!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *