Ehoco.nl

Home Automation

How-toRaspberry

Hostname van Raspberry Pi wijzigen

Als je, zoals ik, meer dan één Raspberry Pi in je netwerk hebt dan is het handig om iedere Pi een unieke naam te geven. Indien je Raspbian gebruikt dan is de standaardnaam altijd ‘raspberrypi’. Het is erg simpel om een Raspberry een willekeurige naam te geven. De naam van de Raspberry wordt ook wel ‘hostname’ genoemd.

Als eerste moet je met een terminal inloggen op de Pi. De naam van de Pi staat opgeslagen in het bestand ‘hostname’ in de /etc folder. Ga het bestand wijzigen met commando:


Dit bestand bevat maar één regel – de naam van jouw Pi. Wijzig de naam in wat je zelf wil, maar gebruik alleen de letter ‘a’ t/m ‘z’ (grote of kleine letters), cijfers ‘0’ t/m ‘9’ en een koppelstreepje ‘-‘ of underscore ‘_’.

Sla het bestand op met Ctrl+x, daarna Y gevolgd door Enter.

Er is nog een tweede bestand waarin de hostname ook staat, welke gebruikt wordt door sommige software. Ook dit bestand moeten we aanpassen:


Zoek de regel die begint met 127.0.0.0 en wijzig de naam die er achter staat door de nieuwe naam van de Raspberry Pi.

Sla het bestand op met Ctrl+x, daarna Y gevolgd door Enter.

Herstart de Raspberry Pi nu met commando:


Vanaf nu zien alle andere computers binnen het netwerk de Pi met de nieuwe hostname. Op de Raspberry Pi zelf kun je de hostname controleren door onderstaand commando in de terminal in te geven:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *