Zones stofzuigen met de Roborock S5 via Domoticz (met Valetudo firmware)

Sinds enige tijd kun je de Roborock S5 bepaalde zones laten stofzuigen als je Valetudo geïnstalleerd heb. Dat werkt prima, maar uiteraard wil je de Roborock S5 vanuit Domoticz kunnen bedienen. In dit artikel leggen we uit hoe je een eerder vastgelegde zone kunt laten stofzuigen. We gaan ervan uit dat je Valetudo reeds op de Roborock S5 geïnstalleerd hebt.

Benodigdheden

Voorbereiding

Nadat je de Roborock S5 voorzien hebt van Valetudo software ga je in de browser naar http://rockrobo/#zones.html (je kunt i.p.v. rockrobo ook het ip-adres van de stofzuiger gebruiken). Je krijgt dan onderstaand scherm te zien. Typ de naam van de zone in en klik vervolgens op ‘Toevoegen’. Doe dit voor alle zone’s die je wilt hebben. Iets verder naar onderen kun je ook een go-to locatie aanmaken, handig om daar ‘vuilnisbak’ aan te maken, zodat je de stofzuiger naar de vuilnisbak laat komen als je het stofbakje wilt legen (vergeet niet om op ‘Toevoegen’ te klikken).

 

Vervolgens klik je op het ‘bewerk-icoontje’ links voor de naam van de zone. Je kunt nu een deel van de map selecteren dat tot de desbetreffende zonde behoort. Aan de rechterkant kun je aangeven hoe vaak de zone gestofzuigd moet worden (1, 2 of 3 keer) en vervolgens klik je op het icoontje ‘Save’. Doe dit voor alle zone’s. Voor de go-to locatie (vuilnisbak) hoef je slechts op de map te klikken waar de vuilnisbak staat.

Ga in de browser nu naar http://rockrobo/api/get_config, je krijgt nu de locaties met bijbehorende coördinaten te zien, en die coördinaten hebben we dadelijk nodig!

 

Nu je de coördinaten van alle zone’s hebt gaan we voor iedere zone een bash-bestandje aanmaken, maar let op: de x-as coördinaten (de 1e en de 3e) kunnen we direct gebruiken, maar de y-as coördinaten (de 2e en 4e) moeten we aanpassen. Je moet 51200 minus de waarde van de y-as coördinaat doen. Voorbeeld:

Zone Woonkamer: stofzuigen_woonkamer.sh


Aanvullende info: Uiteraard moet je het IP-adres, het token en de coördinaten aanpassen. Het nummer achter de coördinaten, in dit voorbeeld 1, geeft aan hoe vaak de zone gestofzuigd moet worden.

Maak voor alle zone’s zo’n bash-bestandje aan en zet deze in de map /home/pi/domoticz/scriptsjoost/bash/ (mag ook een andere map zijn, maar dan moet je daar later in het artikel ook rekening mee houden). Zorg ervoor dat de rechten van de drie bestanden op 755 staan.

Ik heb ook een bash-bestandje aangemaakt met de naam stofzuigen_vuilnisbak.sh. Uiteraard hoeft de vuilnisbak niet gestofzuigd te worden, maar hier heb ik een “go to” commando ingezet, zodat met één klik de Roborock S5 onder de bank vandaan komt, naar de vuilnisbak rijdt en ik het stofbakje leeg kan maken, ideaal! Dit bash-bestandje ziet er iets anders uit:


 

Tijd voor de laatste stap! Maak in Domoticz een dummy Selector Switch aan en gebruik de settings, zoals in onderstaande afbeelding. Vergeet niet om op Save te klikken!

Je kunt nu in Domoticz een zone laten stofzuigen of de Roborock S5 naar de vuilnisbak laten rijden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *