Vast IP adres instellen op een Raspberry

Om je Raspberry Pi van buiten af te kunnen benaderen is het verstandig om een vast IP adres aan de Raspberry toe te kennen. Indien je dit niet doet krijgt je Raspberry mogelijk een ander intern IP adres en dien je telkens in de modem een poort van een ander intern IP-adres te forwarden. Een ander voordeel van een vast IP adres op je Raspberry in te stellen is dat je in Domoticz een script kunt laten draaien, zodat je kunt zien of WiFi en/of Bluetooth apparaten in het bereik van de Raspberry Pi zijn.

Vast IP adres Raspbian Stretch

Log in met behulp van SSH op je Raspberry Pi en open het dhcpcd.conf bestand met behulp van de nano editor:


Voeg de onderstaande regels toe aan het bestand toe:


Gebruik bij het toevoegen van de regels vanzelfsprekend een IP configuratie die werkt binnen je eigen lokale netwerk.

interface eth0 staat voor de fysieke netwerkaansluiting op de Raspberry Pi. Wil je de draadloze netwerk adapter een vast IP adres geven gebruik dan wlan0

static routers= Vul hier het adres van je router in. Verkeer naar een IP adres buiten het lokaal netwerk wordt doorgestuurd naar de router.

static ip_address= Het IP adres (192.168.2.151) dat je wilt gebruiken gevolgd door het subnet masker, in dit voorbeeld staat /24 voor 255.255.255.0. Alle IP adressen binnen de reeks 192.168.1.0 t/m 192.168.1.254 worden hierdoor als lokaal netwerk gedefinieerd.

domain_name_servers= Om een internet domein naam om te kunnen zetten naar een IP adres is een DNS server nodig. 8.8.8.8 verwijst naar de Google DNS server. Je kunt dit IP zonder problemen gebruiken of vervangen door de DNS van je internet provider.

Sla de wijzigingen op, dit doe je met ctrl+X, Y en vervolgens ENTER.

Herstart hierna je Raspberry Pi om de vaste IP configuratie te activeren.


Na het herstarten is je Raspberry Pi met daarop Raspbian Stretch te bereiken op het vaste IP adres wat is toegekend in de bovenstaande stappen.

 

Port forwarding in de modem

Om ook de Raspberry Pi van buitenaf te kunnen benaderen dienen we een poort te fowarden. Mijn Raspberry Pi heeft als vast IP adres 192.168.2.152 en maakt gebruik van poort 8080. Bij protocol-type kies je voor TCP & UDP:

4 gedachten over “Vast IP adres instellen op een Raspberry

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.