Xiaomi Roborock S5 automatisch laten stofzuigen

Nadat De Xiaomi Roborock S5 stofzuigers aan Domoticz toegevoegd is is natuurlijk de volgende stap om de stofzuigerrobot geheel automatisch z’n werk te laten doen. Hiervoor hebben we een LUA-script geschreven, zodat de Roborock S5 iedere dag aan z’n rondje begint als jij niet thuis bent.

Benodigdheden

User variable

Allereerst maken we in Domoticz een user variable aan. Mijn Xiaomi Roborock S5 heet Svetlana. De naam kun je naar wens wijzigen, maar dan moet je dat later in het LUA-script ook doen! Zet wel State direct achter de naam, zonder spatie en met hoofdletter S. Het type moet String zijn en de waarde zet je op nog niet gestofzuigd vandaag. Let erop dat je geen hoofdletter(s) gebruikt!

Xiaomi Roborock S5 in Domoticz

Script voor dagelijkse stofzuig-ronde

Uiteraard dien je over een werkende Domoticz installatie (met de Roborock Plugin) te beschikken en Xiaomi Roborock S5 (of de eerste generatie Roborock). Download nu het LUA-script. Sla het bestand script_time_stofzuigen.lua op in de folder /home/pi/domoticz/scripts/lua/. Uiteraard kun je ook gebruik maken van een container-script.

Indien je bij de user variable een andere naam hebt gekozen dan moet je de naam Svetlana in het script ook overal aanpassen. Dat kan eenvoudig in het programma Notepad++ met “zoeken en vervangen”. Met de script zal de Xiaomi Roborock S5 iedere dag, tussen 10.00 – 16.00 uur, als jij niet thuis bent een rondje gaan zuigen. De tijden kun je op regel 50 wijzigen. Op regel 49 kun je aangeven welke dagen de Xiaomi Roborock S5 een rondje moet maken.

Daarnaast zal het script ervoor zorgen dat je push-notificaties krijgt met de status van de Xiaomi Roborock S5 (stofzuigen, klaar met stofzuigen en opladen) en je krijgt automatisch een bericht als de robotstofzuiger onderhoud nodig heeft (borstels, filter, sensoren schoonmaken). Op regel 91, 94, 97 en 100 staat dat wanneer de onderdelen nog maar ‘10%’ zijn je een bericht ontvangt. Uiteraard kun je dit percentage naar eigen wens wijzigen.

 

UPDATE :

Er is nu ook een dzVents script beschikbaar. Kopieer dit inhoud van dit bestand naar de interne editor van Domoticz (Let op! dit is een dzVents script en géén LUA!).

De ‘features’ van dit script:

  • Het script wordt getriggerd door:
    • een wijziging van de device ‘Svetlana – Status’ (regel 4), om onderhoudsnotificaties te kunnen versturen.
    • een wijziging van de device ‘Iemand thuis’ (regel 5), om te stofzuigen als jij niet thuis bent.
    • vast tijdstip op bepaalde dagen (regel 8), zodat de stofzuiger vanzelf gaan stofzuigen.
  • Na een stofzuig-ronde krijg je een notificatie over hoe lang de stofzuiger bezig geweest is, hoeveel m² er schoongemaakt is, op welke zuig-stand er schoongemaakt is en wat het batterijpercentage nog is
  • Indien één van de sensoren nog maar een ‘capaciteit’ heeft van 10% of minder, dan krijg je een notificatie
  • Om 23.59 uur wordt een user variable gereset, zodat er max. één keer per dag schoongemaakt wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.