Ehoco.nl

Home Automation

DomoticzRaspberryUITGELICHT

Home Automation Project

Update 15-12-2018 – Overal in en buiten huis radio luisteren

Een kleine bluetooth speaker aangeschaft en nu overal binnen en buiten naar de radio luisteren d.m.v. een simpel script in Domoticz. Leuk toch?!

radio domoticz

Update 15-12-2018 – Domoticz als weerstation

Allerlei weergegevens (temperaturen, zicht, verwachtingen, weer-alarmen, ed.) worden nu geheel automatisch opgeslagen in de Domoticz-database. Daarnaast ontvang ik iedere avond een kort weerbericht en iedere ochtend een uitgebreid weerbericht op mijn telefoon. Gewoon omdat het kan ;).

Weerstation Domoticz

 

Update 09-12-2018 – Geroote Toon van Enenco bedienen met Domoticz

Eindelijk tijd gehad om mijn Toon thermostaat te rooten. Het maandelijkse abonnement bij Eneco kon direct opgezegd worden en ik had ineens een hoop functies en features op de thermostaat erbij. Hoe? Lees hier verder….

geroote toon bedienen met Domoticz

 

Update 21-11-2018 – Notificatie voor rookmelder-controle

In mijn huis het ik twee rookmelders hangen en gekoppeld aan Domoticz, zodat ik ze als sirene voor mijn alarm-systeem kan gebruiken. Van de week bedacht ik me: “Werken de rookmelders eigenlijk nog wel?“. Eerlijk gezegd heb ik ze alleen gecheckt toen ik ze gemonteerd heb. Door een simpel script krijg ik nu iedere twee manden een Telegram-notificatie op mijn telefoon, zodat ik de controle van de rookmelders nooit meer vergeet.

Rookmelders in Domoticz

 

Update 31-10-2018 – Stroom-, gas- en waterkosten zichtbaar in Domoticz

Eerder had ik al het verbruik van stroom, gas en water zichtbaar gekregen in Domoticz, maar wat kost het verbruik nu eigenlijk? Met een paar simpele scripts maak je alles inzichtelijk in Domoticz. Zo ben je altijd voorbereid op de jaarnota’s van de energie- en waterbedrijven. UPDATE: nieuw dzVents-script staat online, zodat je met één i.p.v. drie scripts de stroom-, gas- en waterkosten kunt bekijken in Domoticz. Iets minder belasting voor de Raspberry 😉

stroom-, gas- en waterkosten in domoticz

 

Update 27-10-2018 – Energieverbruik per graaddag in Domoticz

De winter staat voor de deur en de verwarming moet weer aan. Het is altijd handig om het gasverbruik inzichtelijk te hebben, maar hoe vergelijk je nu een strenge winter met een zachte winter? Dat doe je door het dagelijkse gasverbruik af te zetten tegen graaddagen. Een graaddag is de referentietemperatuur (18 graden) minus de gemiddelde temperatuur over de gehele dag, geminimaliseerd op 0.

Lees verder…

gasverbruik per graaddag in Domoticz

 

Update 13-10-2018 – Telegram notificaties

Er zijn diverse commerciële apps te koop om Domoticz-notificaties op je smartphone te ontvangen, maar er is een goedkopere en beter manier: Telegram notificaties!

Telegram Bot Domoticz

 

Update 7-10-2018 – WAN IP Checker in Domoticz

Internetproviders maken veelal gebruik van dynamische IP-adressen. Indien je jouw modem een keer reboot kun je zomaar een ander publiek IP-adres hebben. Aangezien ik al mijn apparaten aangesloten heb op mijn OpenVPN netwerk is het belangrijk dat ik altijd mijn publieke IP-adres kan achterhalen. En daar hebben we de WAN IP Checker voor…

WAN IP Checker

 

Update 30-09-2018 – Asus router: OpenVPN server en client installeren

Na een zomerpauze was het weer tijd om het home automation project op te pakken. Ik ben van internetprovider overgestapt en kreeg van Tele2 een waardeloze modem, waar je bijna niets kunt instellen. Zo heeft ieder device bij mij thuis een vast IP-adres, maar in de nieuwe modem kon ik maar 10 vaste IP-adressen instellen. Ook wilde ik wat verder gaan met OpenVPN. Je leest het allemaal hier….

Asus OpenVPN client en server

 

Update 17-06-2018 – Stroom-, gas- en waterkosten zichtbaar in Domoticz

Eerder had ik al het verbruik van stroom, gas en water zichtbaar gekregen in Domoticz, maar wat kost het verbruik nu eigenlijk? Met een paar simpele scripts maak je alles inzichtelijk in Domoticz. Zo ben je altijd voorbereid op de jaarnota’s van de energie- en waterbedrijven.

stroomkosten Domoticz

 

Update 9-06-2018 – Eneco’s Toon bedienen met Domoticz

Hoewel het nu prachtig weer is ben ik toch begonnen aan een projectje dat straks in de winter goed van pas komt: Eneco’s Toon bedienen met Domoticz.  Het idee hierachter is dat de verwarming thuis aan moet gaan, zodra ik ‘s avonds op het werk weg ga. Bij thuiskomt zal het dan al heerlijk warm zijn!

 

Update 27-05-2018 – Watermeter uitlezen

Ik was wel benieuwd hoeveel water ik nu verbruik met het sproeien van de tuin of wanneer ik aan het douchen ben. Voor nog geen 2 euro heb ik nu het waterverbruik per uur in Domoticz staan!

Watermeter uitlezen in Domoticz met een LUA script

 

Update 26-05-2018 – Geen reclame en trackers meer op internet

Ben jij alle reclame en trackers op internet ook zat? Dan is het tijd om Pi-Hole op je Raspberry Pi te installeren! De Raspberry Pi wordt als gateway ingesteld, waar al je internetverkeer doorheen gaat. Je kunt eventueel zelf instellen dat je bepaalde reclame wel wilt blijven zien.

Pi-Hole installeren op een Raspberry Pi

 

Update 16-05-2018 – Humidity control tijdens het douchen

Het ventilatie-systeem gaat nu automatisch aan als er gedoucht wordt en gaat weer uit, zodra de luchtvochtigheid terug op het niveau is van voor het douchen. Ik heb dit voor elkaar gekregen d.m.v. een luchtvochtigheidssensor en een script.

Update 12-05-2018 – Mechanische ventilatie bedienen

Vanaf nu kan ik de mechanische ventilatie vanuit mijn luie stoel bedienen. Door middel van een KlikaanKlikUit schakelaar wordt het ventilatie-systeem vanaf mijn telefoon of tablet aangestuurd. De volgende stap is natuurlijk dat het ventilatiesysteem automatisch aan gaat, zodra er gedoucht wordt en uit gaat als de luchtvochtigheid weer voldoende is gedaald.

 

Update 07-05-2018 – Watermeter uitlezen met Python script

De waterstand uitlezen (in Domoticz) zou alleen met een dure sensor, van zo’n 85 euro, mogelijk zijn. Echt niet! In dit artikel lees je hoe ik voor twee euro de stand van de watermeter in Domoticz kan monitor!

Update 23-04-2018 – Raspberry Pi als OpenVPN server

Inmiddels had ik redelijk wat poorten openstaan om de Raspberry Pi vanaf iedere locatie te kunnen bedienen. Op zich natuurlijk handig, maar niet zonder gevaar. Vooral poort 22 (SSH) is favoriet bij hackers, het verbaasde me dan ook niet dat ik regelmatig slachtoffer was van brute-force aanvallen. Ik heb nu mijn Raspberry Pi ingesteld als OpenVPN server, waardoor ik in mijn router nog maar één poort hoef open te zetten, het aantal hack-pogingen is direct afgenomen! Daarnaast gaat al het internetverkeer op mijn mobiel nu via mijn thuis-internetverbinding, dat is een stuk veiliger dan gebruik maken van publieke WiFi-hotspots.

Om Domoticz van buitenaf te kunnen benaderen moet je een aantal poorten (https, ssh, etc.) openzetten wat risico's met zich mee brengt. Om de beveiliging op te schroeven kun je Fail2Ban installeren, maar een andere (en betere!) oplossing is om alle poorten dicht te laten en je Raspberry Pi als OpenVPN server te gebruiken.

 

Update 11-04-2018 – Download- en uploadsnelheid

Soms merk ik dat mijn internetsnelheid niet heel stabiel is. Je kunt dan gaan klagen bij de provider, maar je zal altijd zien dat de snelheid op dat moment dan dik in orde is. Hier lees je hoe je de internetsnelheid periodiek kunt checken en loggen. Simpel maar doeltreffend!

 

Update 08-04-2018 – Weerinformatie via Weather Underground

Even heb ik zitten denken om een weerstation voor buiten in de tuin aan te schaffen. Ik heb namelijk sommige informatie nodig, zoals de buitentemperatuur. Waarvoor moet ik de buitentemperatuur weten? Nou… Het idee is dat ik de mechanische ventilatie automatisch wil kunnen laten schakelen. In de zomerdag, als het binnen warm is en de temperatuur ‘s nacht lager is dan moet het ventilatiesysteem aanslaan, zodat er koelere lucht binnen in huis komt. Een weerstation aanschaffen kost redelijk wat geld, maar ik heb een manier gevonden dat ik alle benodigde gegevens gratis en voor niks in Domoticz kan krijgen.

Weather Underground in Domoticz

Update 30-03-2018 – Raspberry Pi als alarmsysteem

Het alarmsysteem is up and running: Het systeem schakelt zichzelf in als ik niet thuis ben of ga slapen, ik krijg op mijn telefoon notificaties indien er “iets aan de hand” is. De deurbel functioneert nu ook als sirene van het alarm systeem en nog veel meer.

invullen Raspberry Pi als alarmsysteem

 

Update 22-03-2018 – Beveiliging van Raspberry Pi

Gisteren zag ik in de logbestanden dat er behoorlijk veel IP adressen verbinding wilde maken met min Raspberry Pi. Gelijk maar een aantal maatregelen genomen, waarvan het installeren van Fail2Ban de belangrijkste is. Een IP adres kan een x aantal keer proberen verbinding te maken. Wordt er telkens een verkeerd wachtwoord gebruikt, dan volgt er automatisch een IP-blokkade. Lees dit artikel om te zien welke maatregelen ik precies genomen heb.

Beveiliging van de Raspberry

 

Update 13-03-2018 – Meterstand gas naar MinderGas.nl uploaden

De meterstand van het gas automatisch uploaden naar MinderGas.nl? Dat kan heel eenvoudig met dit script!

uploaden naar MinderGas

 

Update 10-03-2018 – Raspberry Pi als energiezuinige NAS

Jarenlang heb ik een NAS draaien als back-up van belangrijke data. Op zich werkte dat prima, maar zou de Raspberry Pi deze taak niet kunnen overnemen? Na het aansluiten van twee USB harddisk en wat configuratiewerk bleek dat het geval te zijn! Back-ups worden nu automatisch begin van de nacht gemaakt en aan het einde van de nacht wordt schijf 2 met schijf 1 automatisch gesynchroniseerd. Bekijk de handleiding!

Raspberry Pi als energiezuinige NAS

 

Update 04-03-2018 – Elektrisch rolgordijn

Enige tijd geleden had ik al een elektrisch rolgordijn met afstandsbediening aangeschaft en dat beviel me prima. Nadat ik ook in het bezit was gekomen van een RFXCom was een nieuw plan geboren: het elektrisch rolgordijn geheel automatisch bedienen met Domoticz. Het elektrisch rolgordijn wordt nu bij zonsopgang en bij zonsondergang geheel automatisch bediend. Benieuwd hoe? Lees dan hier verder!

Update 01-03-2018 – NFC tags en RFXCom

Afgelopen dat wat aan het klungelen geweest om de 433 receiver en transmitter aan de praat te krijgen, maar dat was een stuk lastiger dan ik vooraf dacht. Of beter gezegd: het is gewoon niet gelukt. Als ik eens wat meer tijd heb zal ik er nog een keer induiken, maar als alternatief heb ik een refurbished RFXCom aangeschaft. Een nieuw exemplaar was niet op voorraad, dit refurbished model was 25 euro goedkoper en heeft ook gewoon 2 jaar garantie. Het aansluiten van de RFXtrx433E ging zonder enig probleem. Inmiddels ook een drietal 433MHz deur-/raamsensoren gekocht voor 17 euro, die goed moeten werken op de RFXCom.

Toevallig zijn de NFC tags vandaag ook binnengekomen, gelijk maar eens getest en dat ging ook in één keer goed! Hier lees je hoe de NFC tags geprogrammeerd moeten worden en hoe je er een bepaalde actie aan kunt koppelen.

RFXCom NFC tag

 

Update: 25-02-2018 – Monit, de digitale waakhond

Nadat ik Raspbian en Domoticz geconfigureerd heb ben ik opzoek gegaan naar een oplossing hoe ik geheel geautomatiseerd kan controleren of alle processen wel blijven draaien op de Raspberry Pi.  Al snel kwam ik uit bij het programma Monit, wat serverprocessen in de gaten houdt en indien nodig opnieuw opstart. Ook krijg ik in mijn mailbox een berichtje als er iets aan de hand is (bijvoorbeeld een proces gestopt of herstart is. Monit kun je via een web interface benaderen mocht je details willen inzien of settings willen veranderen.

Update 24-02-2018  – Geautomatiseerde back-up

Nu ik een en ander geïnstalleerd heb is het natuurlijk ook belangrijk dat er regelmatig een back-up gemaakt wordt. Via een automatische taak wordt er iedere nacht om 01.00 uur een back-up van Domoticz en om 03.00 uur een complete image van de SD-kaart gemaakt en weggeschreven naar mijn NAS. Vooral die complete image neemt nogal wat tijd in beslag, een kleine 4 uur. Op zich geen probleem, aangezien alles gewoon door draait en het ‘s nachts wordt gedaan, maar nadat ik over een poosje wat minder wijzigingen hoef te maken zal ik het maken van een complete image eens in de paar dagen instellen.

Raspberry Pi backup

Update 21-02-2018 – Triggers creëren

Ik zat wat te brainstormen wat ik nu eigenlijk allemaal wil gaan doen met het Home Automation Project en wat ik daar voor nodig heb. Uiteraard hardware (heb ik voor een deel reeds besteld) , maar ook qua software betreft. Het leek me handig dat ik bepaalde schakelingen kan maken aan de hand van de status (aan/uit) van bepaalde apparatuur. Hier lees je hoe ik d.m.v. een script kan zien of bepaalde apparaten thuis aanwezig zijn en/of uitstaan. Het script pingt bv. naar mijn telefoon en geeft vervolgens in Domoticz aan of de telefoon gevonden is of niet.

Aan de hand van dat resultaat kan ik bijvoorbeeld het alarm automatisch laten inschakelen (uiteraard moet er wel aan meer voorwaarden voldaan worden, anders zou het alarm bijvoorbeeld inschakelen als de batterij van mijn telefoon leeg, terwijl ik thuis ben). Hieronder zie je een screenshort uit Domoticz, waaruit af te lezen is dat mijn smartphone en tablets aanstaan (lees: thuis zijn) en de beide TV’s uitstaan.

LUA ping script

Update 17-02-2018 – Werkt het Z-Wave protocol?

Gisteren een USB Z-Wave controller besteld en deze is zojuist geleverd. Direct aangesloten op de Raspberry Pi en de slimme stekker van NEO Coolcam gekoppeld. Ging allemaal erg eenvoudig! Nu ik weet dat het Z-Wave protocol goed werkt op mijn Raspberry Pi kan ik meerder producten met dit protocol gaan bestellen, maar ik wil eerst even afwachten of mijn oplossing met 433MHz gaat werken. Wel heb ik nog een paar slimme stekkers besteld, aangezien deze perfect werken en redelijk goedkoop zijn (in vergelijking met de stekkers van Fibaro).

Z-Wave USB Stick installeren

Update 14-2-2018 – Software op de Raspberry Pi

De Raspberry Pi is al binnen, maar de stroomadapter helaas nog niet. Gelukkig zit er op de Raspberry Pi een micro-USB aansluiting en kan ik de oplader van mijn Samsung tablet zo lang gebruiken. Een geheugenkaartje (micro SD) van 16GB had ik nog liggen. Een kaartje van 8GB voldoet trouwens ook, wel is het aan te raden om een Class 10 kaartje te gebruiken i.v.m. de snelheid. De voorbereidingen (lees: software installeren) kunnen beginnen:

 • Raspbian installeren: dit is een Linux-distro die erg geschikt is voor de Raspberry Pi
 • Domoticz instaleren: open-source software waar je eenvoudig alle schakelaars mee kunt bedienen. Daarnaast kun je o.a. dummy schakelaars, events en scripts aanmaken. Domoticz kun je benaderen via een internetbrowser, maar er is ook een handige app van voor op je smartphone of tablet.
 • Vast IP adres instellen: indien je modem een keer van het stroom is geweest kan het zijn dat je Raspberry Pi een ander IP adres krijgt toegewezen en dat is niet erg handig als je met bv. PuTTY wilt inloggen of je Raspberry Pi wilt gebruiken i.c.m. met bepaalde scripts. Overigens adviseer ik ook om alle andere apparaten (smartphones, tablet, tv’s, computers, etc.) te voorzien van een vast IP adres.
 • Firewall instellen: handig om indringers buiten de deur te houden. Zeker aan te bevelen als je serieus met home automation aan de slag gaat. Je wil toch niet dat een buurman jouw vrieskist van het stroom haalt?

Raspbian op Raspberry

Update 8-2-2018 – De eerste producten

Zojuist heb ik onderstaande producten besteld:

Nu maar afwachten hoe lang het duurt, voordat de bestelde producten uit China in Nederland zijn…

3-2-3018 – Home Automation Project

Nadat ik vanochtend een tweedehands Toon thermostaat van Eneco op marktplaats gekocht en afgesloten had zag ik dat je ook zogenaamde slimme stekkers aan de Toon kunt koppelen: je zet een slimme stekker tussen het stopcontact en een elektrisch apparaat (bijvoorbeeld een koelkast, maar het kan ieder willekeurig apparaat zijn), je koppelt de slimme stekker aan de Toon thermostaat en vervolgens kun je heel eenvoudig het verbruik van het apparaat bekijken. Zo’n slimme stekker, van Fibaro, kosten een slordige 65 euro in Nederland, dus ben ik snel gaan speuren op AliExpress. Binnen een paar minuten had ik een Chinese variant van NEO Coolcam gevonden, inclusief bezorging ‘slechts’ 20 euro. Mijn Home Automation Project was geboren!

Terwijl ik op AliExpress zat kwamen er meer interessante producten voorbij, zoals raam-/deurschakelaar, wandcontact-schakelaar, bewegingssensoren, sirenes en dergelijke. Helaas kun je deze producten niet allemaal aan een Toon thermostaat koppelen, maar ook daar is een oplossing voor: een Raspberry Pi, voorzien van de linuxdistributie Raspbian en een controller om de draadloze signalen op de Raspberry Pi te kunnen ontvangen en verzenden.

Helaas werken niet alle sensoren en schakelaar met hetzelfde protocol, maar het meest gebruikte is 433MHz en Z-Wave. Het voordeel van de 433MHz producten is dat ze vrij goedkoop zijn, het nadeel is dat het eenrichtingsverkeer is: de kan vanaf de Raspberry Pi een signaal (aan/uit) verstuurd worden, maar de Raspberry Pi krijgt geen melding terug of alles goed gegaan is.

Bij het Z-Wave protocol is dat wél het geval. Daarnaast kun je met Z-Wave producten een grotere afstand overbruggen. Het verzonden/ontvangen signaal wordt naar alle Z-Wave producten verstuurd en van daaruit weer verder gestuurd naar een eventueel Z-Wave product dat eigenlijk buiten bereik van de Raspberry Pi zit. Het nadeel is dat de Z-Wave producten wel wat duurder zijn. Ik heb besloten om te beginnen met slimme stekkers die gebruik maken van het Z-Wave protocol. Daarnaast wil ik gaan kijken of ik de 433MHz producten die ik al heb kan koppelen aan mijn Raspberry Pi, bv. elektrisch rolgordijn, een temperatuursensor en de sensoren van mijn huisalarm.

6 gedachten over “Home Automation Project

 • Henk Feenstra

  Hoi.
  Leuke site! Ik ben zelf ook van plan om zoiets te gaan doen sinds wij van Liander slimme meters krijgen. En toen dacht ik, goed moment om iets met domotica te gaan doen.
  Maar jij koopt alles bij Ali? Heb je dan geen import kosten enzo?
  En welke pi heb jij gekocht want tegenwoordig is de 3+ er ook en er zijn best veel verschillende pakketjes.
  Ik hoor het wel

  Groet
  Een nu nog noob domotica knutselaar
  Henk

  Beantwoorden
  • Henk Feenstra

   Als ik het forum van Domoticz bekijk dan zijn er wel mensen die ook met de 3b+ werken. Dus je zou haast denken dat het gewoon zou moeten werken 🙂

   Beantwoorden
 • Wat een geweldige website met ideeën tips en vooral mooie uitleg. Ook hier al iets lopen in Domoticz. Maar denk dat ik veel van je ga overnemen. Want Toon en een paar schakelaars zijn allemaal al aanwezig.

  Beantwoorden
 • Henk Feenstra

  Hoi
  Weet je of er ook simpele apparaatjes die stroom meten en doorsturen?
  Ik zat te denken om een slimme stekker te gebruiken maar ik moet er niet aan denken dat de slimme stekker ineens uitschakeld terwijl die aan de vrieskist vast zit.
  Ik zoek dus iets wat alleen meet en de data doorstuurt.

  Thanks!
  Groet
  Henk

  Beantwoorden
 • J.M. Strengholt

  Wat een fraaie site.
  heb zelf een Raspberry waar ik oa livolo dimmers en Zwave schakelaars mee aanstuur, een weerstatiom uitlees enz. Daarnaast heb ik ook een gehackte Toon. Leuk spul allemaal en het werkt naar volle tevredenheid.
  Sinds kort heb ik ook een flink aantal Eglo Connect lampen. Die hebben een app. Maar bedienen via de Raspberry leek mij een veel beter idee. Echter, dat is me nog niet gelukt. Heb al wel iets van de Awox plug gevonden, maar geen Eglo. Dus mijn vraag is: kan je met Domoticz ook Eglo lampen aansturen?
  Alvast bedankt voor uw antwoord.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *