Installeren van Toon thermostaat (Eneco)

Het juist installeren van Toon thermostaat is vrij simpel, maar wel van essentieel belang voor de juiste werking (en besparing). De set bestaat uit:

 • een Touchscreen thermostaat met houder
 • een ketelmodule
 • een sensormodule
 • analoge sensoren en/of digitale sensoren (P1-kabel)

Ketelmodule monteren

De ketelmodule zorgt er voor dat jouw Toon stroom krijgt om te functioneren en voor communicatie tussen Toon en je cv-ketel. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je een ketel module installeert. Je hebt het volgende gereedschap nodig:

 • Een platte- en een kruiskopschroevendraaier
 • Een knip- en striptang om de thermostaatdraad door te knippen.

Stap 1: Spanningsloos maken van cv-ketel
Voordat je de ketelmodule verwijdert is het belangrijk om je cv-ketel uit te zetten. Haal hiervoor de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact.

Stap 2: Oude ketelmodule verwijderen bij de cv-ketel

Verwijder de voedingsadapter van de ketelmodule uit het stopcontact. Haal daarna de stekker uit de ketelmodule (zie bovenstaande afbeelding).
Verwijder de ketelmodule van de muur. Schroef alle draden los waaraan de module bevestigd is.

Stap 3: Nieuwe ketelmodule installeren

De ketelmodule wordt verbonden met de thermostaatdraad die tussen je cv-ketel en je thermostaat zit. Als je nog geen ketelmodule geïnstalleerd hebt, dan moet je eerst de thermostaatdraad door knippen op ongeveer 60 cm vanaf de cv-ketel. Knip vervolgens een stukje van de uiteinden van de thermostaatdraad. Zorg ervoor dat deze niet te kort worden geknipt; de ketelmodule plaats je uiteindelijk naast de ketel. Strip de uiteinden van de thermostaatdraad met een striptang.

Schroef aan zowel de boven-als de onderkant de blauwe en rode draad stevig vast.

Bevestig de ketelmodule naast de cv-ketel op de muur. Plaats de ketelmodule niet onder de cv-ketel of direct op of naast een waterleiding. Zo voorkom je dat de ketelmodule vochtig wordt. Plaats de stekker van de adapter in de zijkant van de module. Plaats ook de stekker van de cv-ketel terug in het stopcontact.

Plaats de houder met de bijgeleverde schroeven en pluggen aan de muur, let hierbij op dat de houder horizontaal geplaatst is. Schroef vervolgens de thermostaatkabel aan het blokje vast, het maakt niet uit welke links en rechts zit, aangezien het wisselstroom betreft vanuit de ketelmodule.

 

2 gedachten over “Installeren van Toon thermostaat (Eneco)

 • 14 mei 2020 om 14:20
  Permalink

  Ik heb mijn toon aangesloten op de ketel en op mijn electra incl WiFi.. hij geeft overal aan dat hij verbonden is. Het probleem doet zich alleen voor dat de ketel niet aan springt wanneer ik de kamer temperatuur op de toon verhoog. Wellicht moet het stekkertje in mijn ketel op een andere plaats teruggeplaatst worden dan waar hij zat met mijn Honeywell thermostaat.. ik heb een nieuwe stag ketel.. wie kan me helpen??

  Beantwoorden
 • 6 juni 2020 om 23:50
  Permalink

  Ik heb toon laten installeren maar wil het niet meer. Ik wil mijn oude termostaat terug laten installeren. Kan er een momteur aangekomen? Is van Eneco.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *