Ehoco.nl

Home Automation

Toon (Eneco)UITGELICHT

Installeren van Toon thermostaat (Eneco)

Het juist installeren van Toon thermostaat is vrij simpel, maar wel van essentieel belang voor de juiste werking (en besparing). De set bestaat uit:

 • een Touchscreen thermostaat met houder
 • een ketelmodule
 • een sensormodule
 • analoge sensoren en/of digitale sensoren (P1-kabel)

Ketelmodule monteren

De ketelmodule zorgt er voor dat jouw Toon stroom krijgt om te functioneren en voor communicatie tussen Toon en je cv-ketel. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je een ketel module installeert. Je hebt het volgende gereedschap nodig:

 • Een platte- en een kruiskopschroevendraaier
 • Een knip- en striptang om de thermostaatdraad door te knippen.

Stap 1: Spanningsloos maken van cv-ketel
Voordat je de ketelmodule verwijdert is het belangrijk om je cv-ketel uit te zetten. Haal hiervoor de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact.

Stap 2: Oude ketelmodule verwijderen bij de cv-ketel

Verwijder de voedingsadapter van de ketelmodule uit het stopcontact. Haal daarna de stekker uit de ketelmodule (zie bovenstaande afbeelding).
Verwijder de ketelmodule van de muur. Schroef alle draden los waaraan de module bevestigd is.

Stap 3: Nieuwe ketelmodule installeren

De ketelmodule wordt verbonden met de thermostaatdraad die tussen je cv-ketel en je thermostaat zit. Als je nog geen ketelmodule geïnstalleerd hebt, dan moet je eerst de thermostaatdraad door knippen op ongeveer 60 cm vanaf de cv-ketel. Knip vervolgens een stukje van de uiteinden van de thermostaatdraad. Zorg ervoor dat deze niet te kort worden geknipt; de ketelmodule plaats je uiteindelijk naast de ketel. Strip de uiteinden van de thermostaatdraad met een striptang.

Schroef aan zowel de boven-als de onderkant de blauwe en rode draad stevig vast.

Bevestig de ketelmodule naast de cv-ketel op de muur. Plaats de ketelmodule niet onder de cv-ketel of direct op of naast een waterleiding. Zo voorkom je dat de ketelmodule vochtig wordt. Plaats de stekker van de adapter in de zijkant van de module. Plaats ook de stekker van de cv-ketel terug in het stopcontact.

Plaats de houder met de bijgeleverde schroeven en pluggen aan de muur, let hierbij op dat de houder horizontaal geplaatst is. Schroef vervolgens de thermostaatkabel aan het blokje vast, het maakt niet uit welke links en rechts zit, aangezien het wisselstroom betreft vanuit de ketelmodule.

 

9 gedachten over “Installeren van Toon thermostaat (Eneco)

 • Ik heb mijn toon aangesloten op de ketel en op mijn electra incl WiFi.. hij geeft overal aan dat hij verbonden is. Het probleem doet zich alleen voor dat de ketel niet aan springt wanneer ik de kamer temperatuur op de toon verhoog. Wellicht moet het stekkertje in mijn ketel op een andere plaats teruggeplaatst worden dan waar hij zat met mijn Honeywell thermostaat.. ik heb een nieuwe stag ketel.. wie kan me helpen??

  Beantwoorden
 • Shanti Maniram

  Ik heb toon laten installeren maar wil het niet meer. Ik wil mijn oude termostaat terug laten installeren. Kan er een momteur aangekomen? Is van Eneco.

  Beantwoorden
 • Ngad Emid

  Mijn toon thermostaat geeft code D-01 aan , dat houd in dat ik geen verbinding hebt met het internet. ik ging kijken en mij internet modem heb ik gerezet. na een tijdje deed mijn Toon weer. daarna een paar keren weer geen internet. en op gegeven ogenblik is de scherm helemaal zwart. dus zie niks meer, op geen enkele manier gaat hij meer aan te krijgen. Is het soms kappot ? Wie kan mij helpen.

  Beantwoorden
 • Tijdens een verbouwing is aansluitstekkertje van de grondplaat van de Toon Eneco thermostaat verloren gegaan iemand die weet waar kan ik een nieuwe kopen bestellen want op deze manier werkt hij niet ?

  In afwachting verblijf ik
  Jan Kok

  Beantwoorden
  • Je kunt een abonnement op Toon afsluiten en dan Eneco bellen of ze een stekkertje opsturen. Na een maand kun je het abo dan weer opzeggen.

   Beantwoorden
 • Kan ik een toon ook installeren als ik energie van vattenfal ontvang?

  Beantwoorden
 • Nadat ik het WiFi wachtwoord gewijzigd had, vielen er ineens veel functies weg op Toon. Uiteindelijk fabrieksinstellingen hersteld. Nu geeft Toon slechts de temperatuur aan. En is niets meer in te stellen. De originele activatiecode werkt ook niet meer. Wij hebben een Toon versie 2,9 en Dit is volgens site Eneco te oid om een nieuw abonnement aan te vragen. Wat nu? Heeft iemand ervaring met het opnieuw instellen van ‘oude’ Toon?

  Beantwoorden
 • Het zou in mijn situatie veel beter uitkomen als ik de ketelmodule niet bij de ketel zou monteren maar vlak bij de thermostaat. Is dit ook mogelijk of moet de ketelmodule echt bij de ketel geplaatst worden in verband met de afstand tot de ketel of iets dergelijks?

  Dus
  Ketel ————————- ketelmodule — Toon

  In plaats van
  Ketel — ketelmodule ————————- Toon

  Alvast bedankt voor de reactie

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *