Gasmeterstand uploaden naar Mindergas.nl

Domoticz kan de meterstand van het gas bijhouden en grafieken weergeven, maar op Mindergas.nl is dat net iets mooier. Met een paar simpele stappen wordt er voor gezorgd dat we de meterstand van het gas iedere dag automatisch kunnen uploaden naar MinderGas.nl

Benodigdheden
Account aanmaken

Allereerst gaan we een account aanmaken op Mindergas.nl, hiervoor heb je alleen een email adres en een wachtwoord nodig. Nadat je ingelogd bent ga je op Mindergas.nl naar Meterstand API en klik je vervolgens op Genereren onder Authenticatietoken. Je krijgt nu een token toegewezen, zoals bv. ewSJnX7BA8r9nLDPjrV8. Deze token hebben we dadelijk nodig.

Script

Download hier het python-script en pak het uit met een extracter, bv. Winrar. Plaats het python-script in de folder /home/pi/domoticz/scripts/. Uiteraard kun je het script ook in een andere folder plaatsen, maar dan moet je verder de cronjob ook aanpassen.

Om ervoor te zorgen dat het script iedere dag automatisch uitgevoerd wordt gaan we een cron job instellen. Open de tabel van de cron jobs met commando:

sudo crontab -e

En voeg onderstaande regel toe:

<0..59> 0 * * * python /home/pi/domoticz/scripts/mindergas.py -a <MINDERGASTOKEN> -d <IDXgasmeter>

<0..59>: Vervang dit door een getal tussen de 0 en 59. Het getal geeft aan op de hoeveelste minuut van het uur het script wordt uitgevoerd.
<MINDERGASTOKEN> : Vervang dit door de authenticatietoken die we eerder op Mindergas.nl opgevraagd hebben.
<IDXgasmeter> Dit is het idx dat correspondeert met jouw gasmeter in Domoticz. Ga naar Setup -> Devices en je ziet het Idx voor aan de regel staan:

 

Tot slot nog een paar opmerkingen:

 • Indien je in Domoticz authentication aan het staan zorg er dan voor dat je 127.0.0.* hebt toegevoegd bij Local networks (no username/password) onder Settings.
 • Als je token op Mindergas.nl begin met een minus-teken of underscore (bijv. -qTGD……..) dan zal deze token niet werken. Je kunt de token dan intrekken en een nieuwe aanmaken.

Als alles goed gegaan is en de cronjob heeft voor het eerst gedraaid, is het uploaden naar MinderGas.nl begonnen! De eerste meterstand van het gas vind je terug onder Meterstanden op de website:

Eén gedachte over “Gasmeterstand uploaden naar Mindergas.nl

 • 13 september 2018 om 11:34
  Permalink

  Erg interessant!
  Kun je aangeven wat ik moet doen om het op een synology te doen? Mijn domoticz haalt gasmeterstanden binnen via P1 kabel.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *