Mechanische ventilatie bedienen met Domoticz

Een van de vragen toen ik met de domotica begon was: kan ik de mechanische ventilatie bedienen met Domoticz? Na wat speurwerk bleek dat het niet zo lastig was om mijn Vasco C400RF ventilatiesysteem op afstand te kunnen bedienen. De basis, een Raspberry Pi met de benodigde software, had ik al in gebruik. Het enige dat ik hoefde aan te schaffen was een KlikAanKlikUit schakelaar. Daarnaast natuurlijk wat software installeren.

Benodigdheden

Schakelaar aansluiten

Hieronder zie je een afbeelding van de originele aansluiting op mijn mechanische ventilatie. De bovenste witte stekker is de voeding van de ventilator zelf, hier hoef je niets aan te veranderen. Het bovenste groene blokje is de stroomvoorziening vanuit de Perilex-stekker, ook hier hoef je niets aan de wijzigen. Zodra deze kabels (bruin, groen/geel, blauw) zijn aangesloten zal het ventilatie-systeem op de zachtste stand draaien. De onderste witte stekker kun je ook onveranderd laten, dit is de bekabeling van de standaard RF-schakelaar die meestal in de keuken aanwezig is.

Waar je wel iets mee moet doen is het onderste groene blokje met de grijze en zwarte draad, dit zijn namelijk de schakeldraden (zwart is de middelste stand van de ventilatie en grijs is de hoogste stand). Ooit waren de grijze en zwarte draad aangesloten op de keukenschakelaar, maar deze schakelaar is enkele jaren geleden vervangen door een draadloze schakelaar. De originele grijze en zwarte kabel heb ik losgemaakt en een kroonsteentje opgezet, zodat ik zeker weet dat er nooit sluiting gemaakt kan worden. Vervolgens heb ik een nieuwe grijze en zwarte draad verbonden met de KlikAanKlikUit schakelaar. Daarnaast moet de schakelaar natuurlijk voorzien worden van voeding. Dit kun je van de Perilex-stekker aftappen, maar ik heb een netsnoer van een oud apparaat afgeknipt aan aangesloten op schakelaar (de 2 ingangen aan de rechterkant).

 

Schakelaar inleren

Nu de schakelaar aangesloten is is het tijd om de schakelaar in te leren, zodat deze ook te gebruiken is in Domoticz. Ga in Domoticz naar de tab Switches en klik op “Manual Light/Switch”:

 • selecteer de juiste hardware (RFXCom)
 • bedenk een handige naam voor de switch (ik gebruik FAN1/FAN2/FAN3 voor stand LAAG/MIDDEN/HOOG)
 • bij Switch Type kies je voor On/Off
 • Type moet AC zijn
 • bij ID moet je een unieke nummerreeks invoeren, dat mag van alles zijn
 • bij Unit Code kies je een willekeurig getal
 • De combinatie ID en Unit Code moet uniek zijn voor iedere switch (en je moet niet allemaal nullen gebruiken, dat werkt niet goed)

Indien je het nog niet gedaan hebt zet je nu stroom op de KlikAanKlikUit schakelaar. Druk het knopje onder het linker ledje ongeveer 1 seconde in en druk binnen 5 seconden op “Test” in Domoticz. Het eerste kanaal (wat we eigenlijk niet gebruiken) is nu in geleerd. Klik op Add Device om de switch toe te voegen aan Domoticz. Herhaal deze stappen voor kanaal 2 en 3.

Als alles goed gegaan is vind je bij SETUP > DEVICES de zojuist aangemaakte switches terug. Klik op het groene pijltje om de switches toe te voegen, zodat je ze ook kunt gaan gebruiken.

Je vindt de toegevoegde switches nu terug in de tab Switches:

 

LUA-script

We hebben nog één probleempje: als bijvoorbeeld FAN3 (hoog) aanstaat en we willen de stand op FAN2 (midden zetten), dan blijft in Domoticz FAN3 ook aanstaan. Dit lossen we op met een LUA-script. We zeggen dat als FANx aangezet wordt, dan moeten FANy en FANz uitgezet worden. Sla dit script op met de naam script_device_ventilation.lua in de folder /home/pi/domoticz/scripts/lua/. Het script zal nu automatisch draaien, zodra de status van één van de FAN’s gewijzigd is.

 

commandArray = {}
if devicechanged['FAN1'] == 'On' then
 if (otherdevices['FAN2'] == 'On' or otherdevices['FAN3'] == 'On') then
end
 commandArray['FAN2']='Off'
 commandArray['FAN3']='Off'
 print('Ventilatiestand 1')

elseif devicechanged['FAN2'] == 'On' then
 if (otherdevices['FAN1'] == 'On' or otherdevices['FAN3'] == 'On') then
end
 commandArray['FAN1']='Off'
 commandArray['FAN3']='Off'
 print('Ventilatiestand 2')

elseif devicechanged['FAN3'] == 'On' then
  if (otherdevices['FAN1'] == 'On' or otherdevices['FAN2'] == 'On') then
end
 commandArray['FAN1']='Off'
 commandArray['FAN2']='Off'
 print('Ventilatiestand 3')

end

return commandArray

 

Vanaf nu kun je de mechanische ventilatie bedienen met Domoticz vanuit je luie stoel!

3 gedachten over “Mechanische ventilatie bedienen met Domoticz

 • 28 december 2018 om 22:56
  Permalink

  Ik wil eigenlijk de ACM-3500-3 liever aansluiten in plaats van de schakelaar in de keuken. Ik heb de ACM-3500-3 al zover geprogrammeerd dat er altijd minimaal 1 stand actief is en ook maximaal 1 stand actief is.

  Mijn probleem is alleen nu hoe zet ik de ACM-3500-3 op de schakelaar in de keuken. Nu zit er een Jung-504.10 schakelaar met een Bruine kabel op de 1, een zwarte op de 2 en een Witte op de 3 aangesloten.

  Is het mogelijk om de keukenschakelaar te vervangen met de ACM-3500-3? Zo ja, hoe sluit ik deze dan aan?

  Beantwoorden
 • 30 december 2018 om 20:42
  Permalink

  Bedankt voor de uitleg. Vanmiddag de boel geinstalleerd en het werkt prima.

  Zoals Robin hierboven heb ik de keukenschakelaar laten vervallen en de ACM-3500-3 geinstalleerd. Mijn schakelaar had op stand 1 een bruine draad. 2 en 3 een zwarte. Deze draden kwamen uit in mijn afzuiginstallatie.

  Ik heb de knop op stand 2 gezet en met een multimeter gemeten welke van de 2 zwarte draden spanning gaf bij de aansluiting in de afzuiginstallatie. Daarmee wist ik zeker welke 2 de signaaldraden waren en heb ik volgens de beschrijving deze losgehaald en 2 nieuwe draden gemaakt voor stand 2 en stand 3 tussen de ACM-3500-3 en de afzuiginstallatie.

  Beantwoorden
 • 9 januari 2019 om 15:06
  Permalink

  Ik heb hetzelfde gedaan met 2 Sonoffs i.v.m. een StorkAir ventilator.
  In de keuken heb ik nog een fysieke schakelaar (en in de badkamer een RF schakelaar), maar de uitgang van de Sonoff schakelt gewoon op dezelfde ingangen als L2 en L3.

  Ik heb ook gepoogd om ook de huidige stand van de ventilator terug te koppelen naar Domoticz, maar dat is me nog niet gelukt. Hiervoor heb ik een 230v optocoupler module getest waarbij de uitgang, een ingang van de Sonoff schakelt. Echter blijkt er om de een of andere reden ca. 40-80VAC op ingang L2 en L3 te staan. De module trekt deze spanning naar beneden en om de een of andere reden schakelt de ventilatie unit dan ook.

  Heb jij toevallig een idee hoe ik op een andere manier de huidige stand kan uitlezen?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *