Mechanische ventilatie bedienen met Domoticz

Een van de vragen toen ik met de domotica begon was: kan ik de mechanische ventilatie bedienen met Domoticz? Na wat speurwerk bleek dat het niet zo lastig was om mijn Vasco C400RF ventilatiesysteem op afstand te kunnen bedienen. De basis, een Raspberry Pi met de benodigde software, had ik al in gebruik. Het enige dat ik hoefde aan te schaffen was een KlikAanKlikUit schakelaar. Daarnaast natuurlijk wat software installeren.

Benodigdheden

Schakelaar aansluiten

Hieronder zie je een afbeelding van de originele aansluiting op mijn mechanische ventilatie. De bovenste witte stekker is de voeding van de ventilator zelf, hier hoef je niets aan te veranderen. Het bovenste groene blokje is de stroomvoorziening vanuit de Perilex-stekker, ook hier hoef je niets aan de wijzigen. Zodra deze kabels (bruin, groen/geel, blauw) zijn aangesloten zal het ventilatie-systeem op de zachtste stand draaien. De onderste witte stekker kun je ook onveranderd laten, dit is de bekabeling van de standaard RF-schakelaar die meestal in de keuken aanwezig is.

Waar je wel iets mee moet doen is het onderste groene blokje met de grijze en zwarte draad, dit zijn namelijk de schakeldraden (zwart is de middelste stand van de ventilatie en grijs is de hoogste stand). Ooit waren de grijze en zwarte draad aangesloten op de keukenschakelaar, maar deze schakelaar is enkele jaren geleden vervangen door een draadloze schakelaar. De originele grijze en zwarte kabel heb ik losgemaakt en een kroonsteentje opgezet, zodat ik zeker weet dat er nooit sluiting gemaakt kan worden. Vervolgens heb ik een nieuwe grijze en zwarte draad verbonden met de KlikAanKlikUit schakelaar. Daarnaast moet de schakelaar natuurlijk voorzien worden van voeding. Dit kun je van de Perilex-stekker aftappen, maar ik heb een netsnoer van een oud apparaat afgeknipt aan aangesloten op schakelaar (de 2 ingangen aan de rechterkant).

 

Schakelaar inleren

Nu de schakelaar aangesloten is is het tijd om de schakelaar in te leren, zodat deze ook te gebruiken is in Domoticz. Ga in Domoticz naar de tab Switches en klik op “Manual Light/Switch”:

 • selecteer de juiste hardware (RFXCom)
 • bedenk een handige naam voor de switch (ik gebruik FAN1/FAN2/FAN3 voor stand LAAG/MIDDEN/HOOG)
 • bij Switch Type kies je voor On/Off
 • Type moet AC zijn
 • bij ID moet je een unieke nummerreeks invoeren, dat mag van alles zijn
 • bij Unit Code kies je een willekeurig getal
 • De combinatie ID en Unit Code moet uniek zijn voor iedere switch (en je moet niet allemaal nullen gebruiken, dat werkt niet goed)

Indien je het nog niet gedaan hebt zet je nu stroom op de KlikAanKlikUit schakelaar. Druk het knopje onder het linker ledje ongeveer 1 seconde in en druk binnen 5 seconden op “Test” in Domoticz. Het eerste kanaal (wat we eigenlijk niet gebruiken) is nu in geleerd. Klik op Add Device om de switch toe te voegen aan Domoticz. Herhaal deze stappen voor kanaal 2 en 3.

Als alles goed gegaan is vind je bij SETUP > DEVICES de zojuist aangemaakte switches terug. Klik op het groene pijltje om de switches toe te voegen, zodat je ze ook kunt gaan gebruiken.

Je vindt de toegevoegde switches nu terug in de tab Switches:

 

LUA-script

We hebben nog één probleempje: als bijvoorbeeld FAN3 (hoog) aanstaat en we willen de stand op FAN2 (midden zetten), dan blijft in Domoticz FAN3 ook aanstaan. Dit lossen we op met een LUA-script. We zeggen dat als FANx aangezet wordt, dan moeten FANy en FANz uitgezet worden. Sla dit script op met de naam script_device_ventilation.lua in de folder /home/pi/domoticz/scripts/lua/. Het script zal nu automatisch draaien, zodra de status van één van de FAN’s gewijzigd is.

 

commandArray = {}
if devicechanged['FAN1'] == 'On' then
 if (otherdevices['FAN2'] == 'On' or otherdevices['FAN3'] == 'On') then
end
 commandArray['FAN2']='Off'
 commandArray['FAN3']='Off'
 print('Ventilatiestand 1')

elseif devicechanged['FAN2'] == 'On' then
 if (otherdevices['FAN1'] == 'On' or otherdevices['FAN3'] == 'On') then
end
 commandArray['FAN1']='Off'
 commandArray['FAN3']='Off'
 print('Ventilatiestand 2')

elseif devicechanged['FAN3'] == 'On' then
  if (otherdevices['FAN1'] == 'On' or otherdevices['FAN2'] == 'On') then
end
 commandArray['FAN1']='Off'
 commandArray['FAN2']='Off'
 print('Ventilatiestand 3')

end

return commandArray

 

Vanaf nu kun je de mechanische ventilatie bedienen met Domoticz vanuit je luie stoel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *