RFXCom aansluiten binnen Domoticz op een Raspberry Pi

Automatisering en huisautomatisering in het bijzonder, maakt je leven stukken eenvoudiger. Denk aan de verwarming die je op afstand alvast aan kunt zetten, zonwering of gordijnen die vanuit je luie stoel open en dicht gaan, lampen die u centraal vanuit je computer, of via uw smartphone aan of uit doet, of een alarminstallatie die je precies vertelt welke ramen of deuren er nog openstaan. Er zijn legio mogelijkheden om je apparatuur draadloos aan te sturen. Naast een Z-Wave controller is de RFXCom een zeer welkome aanvulling op een home automation set. Deze transceiver ondersteunt honderden verschillende sensoren en schakelaars, zodat je deze probleemloos kunt integreren in je huisautomatisering. Dit artikel laat zien hoe je de RFXCom aansluit binnen Domoticz (op een Raspberry Pi).

Benodigdheden
RFXCom aansluiten

Steek de USB-kabel van de RFXCom in de Raspberry en ga vervolgens naar Setup -> Hardware en selecteer hier de juiste transceiver bij Type en verzin een herkenbare naar. Klik tot slot op Add om de hardware toe te voegen.

Als alles goed gegaan is zie je de RFXCom nu onder hardware staan:

Klik vervolgens op Set Mode (in het blauw) voor diverse instellingen.

Allereerst gaan we de firmware upgraden. Hierboven kun je zien dat mijn RFXtrx433 firmwareversie 1022 heeft. Op het moment van schrijven is firmware versie 1024 beschikbaar.

Download en start de firmware, het flashen duurt 1-2 minuten, waarna Domoticz terug naar het Dashboard springt. Om te controleren of de firmware bijgewerkt is ga je weer naar Hardware en kijk je welke versie er bij RFXCom getoond wordt.

Na het flashen gaan we de benodigde protocollen activeren. De meest voorkomende zijn AC, ARC, X10 en Oregon, maar hier kun je zelf kiezen wat je nodig hebt. Ga zeker niet alle protocollen activeren, aangezien dit een erg nadelige invloed heeft op de werking van de RFXCom!

Eén gedachte over “RFXCom aansluiten binnen Domoticz op een Raspberry Pi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *