Domoticz bedienen met Google Home via Controlicz

Het doel van domotica is om zoveel mogelijk te automatisering. Via Domoticz kunnen we, via scripts, allerlei apparaten onder bepaalde voorwaarden automatisch aan- en uit laten gaan. Soms wil je de automatisering kunnen overrulen, maar om dan eerst de PC aan te zetten, in te loggen op Domoticz en dan de handeling uit te voeren… Nee, dat is niet handig. Gelukkig bestaat er Google Home, een apparaat waar je met spraakberichten Domoticz kunt bedienen. Om ervoor te zorgen dat Domoticz en Google Home elkaar begrijpen maken we gebruik van Controlicz, een stukje software dat 100% afgestemd is op Domoticz. Controlicz maakt het mogelijk om alle apparaten binnen Domoticz te bedienen met jouw voice-command!

Benodigdheden

Gebruiker aanmaken in Domoticz

We beginnen met het aanmaken van een gebruiker (in Domoticz) voor Controlicz. Ga naar Setup > More Option > Edit Users. Geef vervolgens een username in, bijvoorbeeld “Controlicz” en bedenk een sterk wachtwoord. Zet de rechten op “Viewer”. Controlicz gebruikt beveiligde verbindingen, maar mocht er ooit iets fout gaan en je inloggegevens in verkeerde handen vallen, dan kunnen ze er nog niet veel mee.

Vervolgens geef je aan welke menu’s de gebruiker Controlicz mag zijn. Tot slot klik je op “Add” om de gebruiker toe te voegen.

Roomplan aanmaken in Domoticz

Om devices/apparaten van Domoticz te kunnen gebruiken moeten de devices in een roomplan zitten. We gaan nu als voorbeeld de slimme lampen in een roomplan zetten: Ga naar Setup > More Options > Plans > Roomplan en klik op “Add Plan”. Geef nu het Roomplan een herkenbare naam, bijvoorbeeld “MiLight”. Helemaal onderaan kun je nu de devices selecteren die je in het Roomplan wilt opnemen. In dit voorbeeld zijn dat alle MiLight-lampen.

Account voor Controlicz aanmaken

Oké… de voorbereidingen in Domoticz zijn nu klaar! We gaan nu naar https://controlicz.com/login om een account aan te maken. Klik op “Register Now!”. De eerste drie velden spreken voor zich. Bij “Your Domoticz Host” en “Your Domoticz Port” vul je jouw externe IP-adres (of domeinnaam als je die hebt) in met bijbehorende poortnummer. Het is wel van belang dat je port-forwarding in je router juist hebt ingesteld, zodat verbinding met Domoticz van buitenaf mogelijk is. Bij “Domoticz Username” en “Domoticz Password” vul je de gegevens in van de gebruiker die we hierboven in Domoticz hebben aangemaakt. Tot slot vink je “Ik ben geen robot” aan en klik je op “Create Account”.

Klik nu aan de linkerkant op “Profile” en vervolgens onderaan op “Test Connection”. Als alles goed ingesteld staat krijg je de melding: “Success – your connection is working”.

Alles staat nu ingesteld, maar je kunt er eigenlijk nog niets mee. Controlicz is helaas niet meer gratis, om de applicatie te kunnen gebruiken moet je een maand-abonnement nemen van 2 GBP of een jaar-abonnement van 20 GBP. Erg jammer, maar Controlicz is z’n geld zeker waard! Klik nu aan de linkerkant op “Billing” en kies het gewenste abonnement. De betaalmogelijkheden zijn Paypal of credit card. Bij mij werkte Paypal helaas niet, dus ik heb de betaling via credit card gedaan.

Klik nog even aan de linkerkant op “Devices”, je zou nu alle devices van Domoticz moeten zien die je in een Roomplan hebt gezet:

Google Home instellen

Download de Google Home app en open deze app. Zorg ervoor dat de Google Home aan staat en klik in de app op “Aan de slag”. Je moet nu een account kiezen die je voor de Google Home app wilt gebruiken. We gaan ervan uit dat je reeds een Google account hebt. Nu volgt er een scherm m.b.t. Locatietoegang, klik op “Volgende” en vervolgens “Toestaan”. Je kunt nog nu een introductie van de app bekijken, maar die slaan we over, klik op “Sluiten”. De app gaat nu de Google Home zoeken, nadat het apparaat gevonden is, krijg je de vraag of je het apparaat wilt instellen. Klik op “Ja”.

Er wordt nu een verbinding gelegd tussen de Google Home en de app. De Google Home zal een geluidje maken en op de app komt de vraag of je het geluid gehoord het. Beantwoord deze vraag met “Ja”. Vervolgens komt er een vraag of je wilt helpen om Google Home te verbeteren. Ik heb hier voor “Nee, bedankt” gekozen, aangezien ik niet exact weet welke gegevens er naar Google gestuurd worden. De volgende vraag is waar de Google Home geplaatst is, in mijn geval is dat de woonkamer. Vervolgens moet je kiezen met welk netwerk de Google Home verbinding mag maken. Er volgt nog wat over Google-partners, services en privacy, klik op “Volgende”.

We zijn er bijna. Je moet nu akkoord geven om Voice Match te gebruiken, klik op “Ik ga akkoord”. Mocht je nog nooit Voice Assistent gebuikt hebben dan moet je een paar keer “Hey Google” en “Okay Google” roepen, zodat de Google Home jouw stem kan herkennen.  Vervolgens kun je jouw adres opgeven, dat kan gebruikt worden voor o.a. verkeersinformatie en het weerbericht. Nog een paar muziek- en video-services, als Spotify, Google Play Muziek, YouTube en Netflix, toevoegen en je bent eindelijk klaar. Klik nu twee keer op “Doorgaan”. Je krijgt nu wat voorbeelden te zien die je tegen Google Home kunt zeggen. Klik op “Instellen voltooien”. Je zal nu onderstaande zie in jouw app:

Controlicz toevoegen aan Google Home

De laatste stap waar het allemaal om draait: Controlicz toevoegen aan Google Home, zodat je Domoticz devices bediend kunnen worden door spraakberichten aan Google Home. Klik op “Toevoegen” en vervolgens op “Apparaat instellen”. In het volgende scherm kies je voor “Werkt met Google”. Je krijgt nu een hele lange lijst met allerlei diensten te zien. Zoek en klik op “Controlicz”.

Je moet nu je de inloggegevens van Controlicz (emailadres en bijbehorend wachtwoord) ingeven. Vervolgens krijg je de vraag “Google is requesting full acces to your account, do you approve?”. Klik nu op “Allow”. Je Controlicz-account wordt nu gelinkt. Klik nu in de app linksonder op het huisje, zodat je naar het beginscherm gaat. Als alles goed gegaan is krijg je nu de Domoticz devices te zien en kun je deze via Google Home bedienen!

Zoals je ziet heb ik in Domoticz alle lampen een naam gegeven die beginnen met ML_, zodat ik deze makkelijk kan verwerken in bepaalde scripts. Echter, nu we ook met Google Home gaan werken is dat niet handig. Je moet steeds zeggen: “Hey Google, zet ML underscore Keukenleds aan”. Gelukkig kunnen we de namen in Google Home wijzigen. Klik op de lamp, waarvan je de naam wilt wijzigen, vervolgens klik je rechtsboven op het tandwiel en kun je bij “Naam” de lamp een andere naam geven, zodat het communiceren met Google Home wat makkelijker is.

Ook is het mogelijk om meerdere lampen/apparaten toe te voegen aan de bepaalde ruimte. Ik heb bijvoorbeeld twee lampen in de keuken, deze heb ik beide toegevoegd aan de ruimte “Keuken”.

Nu kan ik zeggen:

  • “Hey Google, zet de keukenleds aan op 25%” óf
  • “Okay Google, zet de keukenspots aan op blauw” óf
  • “Hey Google, zet de lampen in de keuken uit”

Bij de laatste voice-command zal de Google Home beide lampen in de keuken uitzetten.

Uiteraard kun je met Google Home niet alleen lampen aan- of uitzetten, maar het alarm inschakelen, een robotstofzuiger starten, backup van je Raspberry maken, etc. De mogelijkheden zijn gelijk aan jouw fantasie!

Mocht Google Home je voice command niet kunnen uitvoeren, omdat je in Domoticz de naam van een apparaat gewijzigd hebt, zeg dan: “Hey Google, synchroniseer mijn apparaten”.

22 gedachten over “Domoticz bedienen met Google Home via Controlicz

  • 13 juni 2019 om 20:15
    Permalink

    Hoi Joost, bovenstaande kan ook gratis !
    Ik heb diverse Sonoff S26 in huis aangemaakt en deze werken gewoon (gratis!) met mijn Google Home Mini.
    Binnenkort ga ik de S26 flashen met Tasmota en zijn de mogelijkheden nog even wat meer

    Beantwoorden
  • 14 juli 2019 om 20:17
    Permalink

    Hallo Joost,
    De (nieuwe) gebruiker waar je bij Controlicz als username naar verwijst, kan je niet instellen als ‘Kijker’ (viewer) maar dient minimaal als ‘Gebruiker’ (user) ingesteld te worden in Domoticz. Bovendien dient Domoticz na het instellen van de gebruiker opnieuw gestart te worden (bij mij een restart service via ssh).

    Verder goede uitleg!

    Beantwoorden
  • 2 oktober 2019 om 20:08
    Permalink

    Hallo,
    Ik heb exact het stappenplan gevolgd maar helaas krijg ik niet de melding dat de connectie goed is.
    Heb ook geen idee waar dit aan ligt. ?

    – Als ik op devices klik krijg ik ook de melding dat de connectie niet correct is.
    – Betaal gegevens zijn ook gelukt.
    – Neem aan dat ik bij IP-adres mijn externe ipadres moet invullen (zoals ook in mijn domoticz app staat
    – Bij poort heb ik ook mijn poortnummer ingevuld zoals die in mijn domoticz app staat
    – Heb domoticz ook al verschillende keren geupdate

    Hebben jullie nog een optie wat er fout is gegaan?

    Beantwoorden
    • 3 oktober 2019 om 07:19
      Permalink

      Heb je in de modem (en router) de juiste poort open staan? Kun je Domoticz wel van buitenaf benaderen (zonder VPN te gebruiken)?

      Bij IP-adres moet je inderdaad je externe IP-adres gebruiken.

      Beantwoorden
      • 3 oktober 2019 om 13:04
        Permalink

        Hallo Joost bedankt voor de snelle reactie
        – domoticz werkt perfect vanaf buitenaf dus alle instellingen daarvoor staan goed.
        – krijg nu de melding “Check you’re using HTTPS”

        Beantwoorden
      • 7 oktober 2019 om 18:07
        Permalink

        Hallo Joost,

        Ik heb nog van alles geprobeerd maar zodra ik op test connection doet gebeurd er niks. Als ik dan bij devices ga kijken krijg ik de melding: Devices unavailable – check your connection. Heb het idee dat er weinig fout kan gaan.
        Ligt het probleem bij domoticz of toch bij Controlicz?

        Beantwoorden
  • 7 november 2019 om 15:20
    Permalink

    Hallo Joost,

    Ik kom niet verder bij de stap van het account van controlicz aanmaken. Waar kan ik het externe IP adres en poort nummer vinden?

    MVG Sem

    Beantwoorden
    • 7 november 2019 om 18:45
      Permalink

      Na het aanmaken van het account moet je inloggen op Controlicz en vervolgens naar Profile gaan. Daar kun je o.a. host/port invullen.

      Beantwoorden
  • 28 december 2019 om 11:54
    Permalink

    Beste Joost,

    Ook ik ben me aan het oriënteren om gebruik te maken van controlicz. In mijn huidige setup heb ik Pivpn draaien. Nu is mijn vraag, is het mogelijk om controlicz te gebruiken met pivpn om zo een beveiligde verbinding tot stand te brengen zodat niet mijn domoticz open ligt voor de buiten wereld. Hoe heb jij dit gedaan? Ik zag in jou eerdere blogs dat jij ook gebruik maakt van pivpn. Indien niet mogelijk weet jij zo of er andere manieren zijn om de verbinding af te schermen incl controlicz.

    Gr George

    Beantwoorden
    • 28 december 2019 om 19:30
      Permalink

      Bij mij gaan alles via VPN (in de router).

      Beantwoorden
  • 31 december 2019 om 15:18
    Permalink

    Het is me uiteindelijk na wat stoeien en lezen van bovenstaande commentaren en aanpassingen in de handleiding 🙂 zoals op deze website gelukt om het in te richten.

    Als aanvulling hierop de Security vraag die de meeste gebruikers zullen hebben.

    Controlicz gebruikt (voor nu!) WAN IP-adres = 35.178.116.149

    Dus vanaf het Internet (WAN) de Controlicz SERVER toestaan te verbinden.

    https verkeer (POORT 443) doorsturen op je Router/Firewall naar je STATISCHE IP-adres van Domoticz controller (LAN).

    Hiermee voorkom je dat de hele wereld er zich mee bemoeit!

    Er wordt alleen https toegestaan dus VPN gaat niet werken.

    Beantwoorden
  • 2 maart 2020 om 20:23
    Permalink

    User aanmaken, als ik ook controlicz doe dan zegt Domotics: je moet eerst een admin account aanmaken. Oke gedaan, maar dan als ik weer user controlicz wil aanmaken, dan zegt hij weer: eerst admin aanmaken or enable settings/website protection
    Ook een floorplan (ga ik nu eerst maar even uit van user Admin want die is er nu) maak ik een floorplan maar dan blijft beneden de pull down menu met de devices leeg.

    Beantwoorden
  • 3 maart 2020 om 19:57
    Permalink

    Ik begrijp dat je met controlicz ook nog eens een dns moet hebben. Ooit in een grijs verleden heb ik dus walbergdomotica.duckdns aangemaakt. Wat is zie is dat domoticz met 8084 of 8443 werkt dus zou ik bij port forwarding 8443 moeten gebruiken. Werkt dus niet. Of duckdns is gestopt.
    Ik kan nu bij floorplan wel devices invoeren maar alleen zwave devices en om de een of andere reden zijn de Hue devices niet beschikbaar.

    Beantwoorden
    • 3 maart 2020 om 20:13
      Permalink

      Bij Host kun je gewoon je externe IP-adres invullen (mits dat het IP-adres niet continu wijzigt). Als je wél bij een provider zit die regelmatig een ander IP-adres toewijst dan kun je iets als duckdns gebruiken, maar in veruit de meeste gevallen is dat niet nodig! Uiteraard wel een poort voor Controlicz openzetten/forwarden.

      Beantwoorden
  • 4 maart 2020 om 19:17
    Permalink

    Tja, allereerst, ik heb dus een user letterlijk zoals hierboven controlicz En dan vul ik dat in bij de setup, met 443, ook gewoon 8080 geprobeerd maar dat krijg je meteen unautorised. Zodra ik in Controlicz test doe, krijg ik een popup met authenicatie dus weer controlicz en wachtwoord maar dan krijg je weer die popup, na 4 keer invullen krijg je unautorised.

    Beantwoorden
  • 4 maart 2020 om 22:00
    Permalink

    Uiteindelijk was het modem niet goed ingesteld poort nu open en controlicz werkt. Echter koppelen in Google home: controlicz koppelen en meteen: er is iets misgegaan, maar er komt ook geen dialoog om de gegevens voor controlicz in te voeren.

    Beantwoorden
  • 9 maart 2020 om 19:58
    Permalink

    Controlicz zelf werkt wel, ik kan van buitenaf via Controlicz de devices in Domoticz bedienen
    Echter Google Home > Controlicz aan Google Home toevoegen gaat niet, Google wil meteen Controlicz aansluiten dus zonder naam en wachtwoord te vragen en dus krijg je: Controlicz is gekoppeld en meteen daarna: er is iets verkeerd gegaan. Probeer het opnieuw.

    Beantwoorden
  • 22 maart 2020 om 22:01
    Permalink

    Met een geheel nieuw account Google home ingesteld. Controlicz wordt gezien en heeft devices van zowel Hue als Zwave maar de Zwave devices worden niet begrepen door Google. Als ik zeg Hee Google sync mijn apparaten zegt hij: okay ik synchroniseer Bose en Hue (en dus geen Zwave switches)

    Beantwoorden
  • 24 september 2020 om 23:32
    Permalink

    Hoi Joost,

    Hoe spreek ik een scene aan in Google home.?
    Ik heb een schakelaar met verschillende scenes
    Schakelaar naam is ‘Test’ met de scenes ‘AAN LINKS RECHTS UIT’

    Hey Google, zet Test op aan en Hey Google, zet test op uit werken wel, maar die andere twee lukt mij maar niet..

    Groet Johan

    Beantwoorden
    • 26 september 2020 om 09:57
      Permalink

      De selector switches zijn altijd lastig om via een Google Home te bedienen. Ik heb zelf een switch met Laag|Normaal|Hoog|Maximaal. Op Hoog zetten lukt altijd wel, maar de 3 andere waarden vaak niet (soms wel). Google is soms een beetje dom ;).

      Je zou eens kunnen proberen om LINKS | RECHTS te hernoemen en dan kijken of Google het wel snapt. Ook begrijpt Google doorgaans Engels beter dan Nederlands. Ik het Engels zou het onderstaand commando moeten zijn:
      “Hey Google, set mode to

      Beantwoorden
  • 31 oktober 2020 om 13:58
    Permalink

    Hi, via Alexa werkt Controlicz perfect maar als ik Google probeer dan ziet het systeem wel de schakelaars, die kan ik ook an ruimtes toewijzen maar als ik ze bekijk dan zegt het systeem dat ze ‘offline’ zijn. Ik heb Fibaro Switches geïnstalleerd. In Domoticz werkt alles perfect.
    Wat kan ik nog in Google doen om ze ook werkend te krijgen?

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.