Domoticz bedienen met Google Home via Controlicz

Het doel van domotica is om zoveel mogelijk te automatisering. Via Domoticz kunnen we, via scripts, allerlei apparaten onder bepaalde voorwaarden automatisch aan- en uit laten gaan. Soms wil je de automatisering kunnen overrulen, maar om dan eerst de PC aan te zetten, in te loggen op Domoticz en dan de handeling uit te voeren… Nee, dat is niet handig. Gelukkig bestaat er Google Home, een apparaat waar je met spraakberichten Domoticz kunt bedienen. Om ervoor te zorgen dat Domoticz en Google Home elkaar begrijpen maken we gebruik van Controlicz, een stukje software dat 100% afgestemd is op Domoticz. Controlicz maakt het mogelijk om alle apparaten binnen Domoticz te bedienen met jouw voice-command!

Benodigdheden

Gebruiker aanmaken in Domoticz

We beginnen met het aanmaken van een gebruiker (in Domoticz) voor Controlicz. Ga naar Setup > More Option > Edit Users. Geef vervolgens een username in, bijvoorbeeld “Controlicz” en bedenk een sterk wachtwoord. Zet de rechten op “Viewer”. Controlicz gebruikt beveiligde verbindingen, maar mocht er ooit iets fout gaan en je inloggegevens in verkeerde handen vallen, dan kunnen ze er nog niet veel mee.

Vervolgens geef je aan welke menu’s de gebruiker Controlicz mag zijn. Tot slot klik je op “Add” om de gebruiker toe te voegen.

Roomplan aanmaken in Domoticz

Om devices/apparaten van Domoticz te kunnen gebruiken moeten de devices in een roomplan zitten. We gaan nu als voorbeeld de slimme lampen in een roomplan zetten: Ga naar Setup > More Options > Plans > Roomplan en klik op “Add Plan”. Geef nu het Roomplan een herkenbare naam, bijvoorbeeld “MiLight”. Helemaal onderaan kun je nu de devices selecteren die je in het Roomplan wilt opnemen. In dit voorbeeld zijn dat alle MiLight-lampen.

Account voor Controlicz aanmaken

Oké… de voorbereidingen in Domoticz zijn nu klaar! We gaan nu naar https://controlicz.com/login om een account aan te maken. Klik op “Register Now!”. De eerste drie velden spreken voor zich. Bij “Your Domoticz Host” en “Your Domoticz Port” vul je jouw externe IP-adres (of domeinnaam als je die hebt) in met bijbehorende poortnummer. Het is wel van belang dat je port-forwarding in je router juist hebt ingesteld, zodat verbinding met Domoticz van buitenaf mogelijk is. Bij “Domoticz Username” en “Domoticz Password” vul je de gegevens in van de gebruiker die we hierboven in Domoticz hebben aangemaakt. Tot slot vink je “Ik ben geen robot” aan en klik je op “Create Account”.

Klik nu aan de linkerkant op “Profile” en vervolgens onderaan op “Test Connection”. Als alles goed ingesteld staat krijg je de melding: “Success – your connection is working”.

Alles staat nu ingesteld, maar je kunt er eigenlijk nog niets mee. Controlicz is helaas niet meer gratis, om de applicatie te kunnen gebruiken moet je een maand-abonnement nemen van 2 GBP of een jaar-abonnement van 20 GBP. Erg jammer, maar Controlicz is z’n geld zeker waard! Klik nu aan de linkerkant op “Billing” en kies het gewenste abonnement. De betaalmogelijkheden zijn Paypal of credit card. Bij mij werkte Paypal helaas niet, dus ik heb de betaling via credit card gedaan.

Klik nog even aan de linkerkant op “Devices”, je zou nu alle devices van Domoticz moeten zien die je in een Roomplan hebt gezet:

Google Home instellen

Download de Google Home app en open deze app. Zorg ervoor dat de Google Home aan staat en klik in de app op “Aan de slag”. Je moet nu een account kiezen die je voor de Google Home app wilt gebruiken. We gaan ervan uit dat je reeds een Google account hebt. Nu volgt er een scherm m.b.t. Locatietoegang, klik op “Volgende” en vervolgens “Toestaan”. Je kunt nog nu een introductie van de app bekijken, maar die slaan we over, klik op “Sluiten”. De app gaat nu de Google Home zoeken, nadat het apparaat gevonden is, krijg je de vraag of je het apparaat wilt instellen. Klik op “Ja”.

Er wordt nu een verbinding gelegd tussen de Google Home en de app. De Google Home zal een geluidje maken en op de app komt de vraag of je het geluid gehoord het. Beantwoord deze vraag met “Ja”. Vervolgens komt er een vraag of je wilt helpen om Google Home te verbeteren. Ik heb hier voor “Nee, bedankt” gekozen, aangezien ik niet exact weet welke gegevens er naar Google gestuurd worden. De volgende vraag is waar de Google Home geplaatst is, in mijn geval is dat de woonkamer. Vervolgens moet je kiezen met welk netwerk de Google Home verbinding mag maken. Er volgt nog wat over Google-partners, services en privacy, klik op “Volgende”.

We zijn er bijna. Je moet nu akkoord geven om Voice Match te gebruiken, klik op “Ik ga akkoord”. Mocht je nog nooit Voice Assistent gebuikt hebben dan moet je een paar keer “Hey Google” en “Okay Google” roepen, zodat de Google Home jouw stem kan herkennen.  Vervolgens kun je jouw adres opgeven, dat kan gebruikt worden voor o.a. verkeersinformatie en het weerbericht. Nog een paar muziek- en video-services, als Spotify, Google Play Muziek, YouTube en Netflix, toevoegen en je bent eindelijk klaar. Klik nu twee keer op “Doorgaan”. Je krijgt nu wat voorbeelden te zien die je tegen Google Home kunt zeggen. Klik op “Instellen voltooien”. Je zal nu onderstaande zie in jouw app:

Controlicz toevoegen aan Google Home

De laatste stap waar het allemaal om draait: Controlicz toevoegen aan Google Home, zodat je Domoticz devices bediend kunnen worden door spraakberichten aan Google Home. Klik op “Toevoegen” en vervolgens op “Apparaat instellen”. In het volgende scherm kies je voor “Werkt met Google”. Je krijgt nu een hele lange lijst met allerlei diensten te zien. Zoek en klik op “Controlicz”.

Je moet nu je de inloggegevens van Controlicz (emailadres en bijbehorend wachtwoord) ingeven. Vervolgens krijg je de vraag “Google is requesting full acces to your account, do you approve?”. Klik nu op “Allow”. Je Controlicz-account wordt nu gelinkt. Klik nu in de app linksonder op het huisje, zodat je naar het beginscherm gaat. Als alles goed gegaan is krijg je nu de Domoticz devices te zien en kun je deze via Google Home bedienen!

Zoals je ziet heb ik in Domoticz alle lampen een naam gegeven die beginnen met ML_, zodat ik deze makkelijk kan verwerken in bepaalde scripts. Echter, nu we ook met Google Home gaan werken is dat niet handig. Je moet steeds zeggen: “Hey Google, zet ML underscore Keukenleds aan”. Gelukkig kunnen we de namen in Google Home wijzigen. Klik op de lamp, waarvan je de naam wilt wijzigen, vervolgens klik je rechtsboven op het tandwiel en kun je bij “Naam” de lamp een andere naam geven, zodat het communiceren met Google Home wat makkelijker is.

Ook is het mogelijk om meerdere lampen/apparaten toe te voegen aan de bepaalde ruimte. Ik heb bijvoorbeeld twee lampen in de keuken, deze heb ik beide toegevoegd aan de ruimte “Keuken”.

Nu kan ik zeggen:

 • “Hey Google, zet de keukenleds aan op 25%” óf
 • “Okay Google, zet de keukenspots aan op blauw” óf
 • “Hey Google, zet de lampen in de keuken uit”

Bij de laatste voice-command zal de Google Home beide lampen in de keuken uitzetten.

Uiteraard kun je met Google Home niet alleen lampen aan- of uitzetten, maar het alarm inschakelen, een robotstofzuiger starten, backup van je Raspberry maken, etc. De mogelijkheden zijn gelijk aan jouw fantasie!

Mocht Google Home je voice command niet kunnen uitvoeren, omdat je in Domoticz de naam van een apparaat gewijzigd hebt, zeg dan: “Hey Google, synchroniseer mijn apparaten”.

6 gedachten over “Domoticz bedienen met Google Home via Controlicz

 • 13 juni 2019 om 20:15
  Permalink

  Hoi Joost, bovenstaande kan ook gratis !
  Ik heb diverse Sonoff S26 in huis aangemaakt en deze werken gewoon (gratis!) met mijn Google Home Mini.
  Binnenkort ga ik de S26 flashen met Tasmota en zijn de mogelijkheden nog even wat meer

  Beantwoorden
 • 14 juli 2019 om 20:17
  Permalink

  Hallo Joost,
  De (nieuwe) gebruiker waar je bij Controlicz als username naar verwijst, kan je niet instellen als ‘Kijker’ (viewer) maar dient minimaal als ‘Gebruiker’ (user) ingesteld te worden in Domoticz. Bovendien dient Domoticz na het instellen van de gebruiker opnieuw gestart te worden (bij mij een restart service via ssh).

  Verder goede uitleg!

  Beantwoorden
 • 2 oktober 2019 om 20:08
  Permalink

  Hallo,
  Ik heb exact het stappenplan gevolgd maar helaas krijg ik niet de melding dat de connectie goed is.
  Heb ook geen idee waar dit aan ligt. ?

  – Als ik op devices klik krijg ik ook de melding dat de connectie niet correct is.
  – Betaal gegevens zijn ook gelukt.
  – Neem aan dat ik bij IP-adres mijn externe ipadres moet invullen (zoals ook in mijn domoticz app staat
  – Bij poort heb ik ook mijn poortnummer ingevuld zoals die in mijn domoticz app staat
  – Heb domoticz ook al verschillende keren geupdate

  Hebben jullie nog een optie wat er fout is gegaan?

  Beantwoorden
  • 3 oktober 2019 om 07:19
   Permalink

   Heb je in de modem (en router) de juiste poort open staan? Kun je Domoticz wel van buitenaf benaderen (zonder VPN te gebruiken)?

   Bij IP-adres moet je inderdaad je externe IP-adres gebruiken.

   Beantwoorden
   • 3 oktober 2019 om 13:04
    Permalink

    Hallo Joost bedankt voor de snelle reactie
    – domoticz werkt perfect vanaf buitenaf dus alle instellingen daarvoor staan goed.
    – krijg nu de melding “Check you’re using HTTPS”

    Beantwoorden
   • 7 oktober 2019 om 18:07
    Permalink

    Hallo Joost,

    Ik heb nog van alles geprobeerd maar zodra ik op test connection doet gebeurd er niks. Als ik dan bij devices ga kijken krijg ik de melding: Devices unavailable – check your connection. Heb het idee dat er weinig fout kan gaan.
    Ligt het probleem bij domoticz of toch bij Controlicz?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *