Ehoco.nl

Home Automation

How-toRaspberry

Node-RED installeren op een Raspberry Pi

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je Node-RED kunt installeren. Node-RED is een stroomgebaseerde programmeertool voor het verbinden van hardwareapparaten, API’s en online services.
Het biedt een browsergebaseerde editor die het gemakkelijk maakt om stromen met elkaar te verbinden via het brede scala aan knooppunten.

Benodigdheden

Je moet minimaal Raspbian Jessie geïnstalleerd hebben, maar we gaan ervan uit gat je Raspbian Buster gebruikt. Met onderstaand script wordt Node.js, npm en Node-RED op de Raspberry Pi geïnstalleerd, maar het script is eventueel ook te gebruiken om een bestaande installatie van Node-RED te upgraden, zodra er een nieuwe release beschikbaar is.

Node-RED installeren

Geef onderstaand commando in de terminal in, het script wordt dan gedownload en direct uitgevoerd:


Je krijgt vervolgens een aantal vragen, deze kun je met Y beantwoorden. Het installeren zal ongeveer een half uurtje duren, afhankelijk van welke Raspberry Pi je hebt. Wees dus even geduldig ;).

Dit script zal:

 • pre-packaged versies van Node-RED en Node.js verwijderenals ze aanwezig zijn
 • de huidige Node.js LTS-release installeren met behulp van de NodeSource
 • de nieuwste versie van Node-RED met npm installeren
 • optioneel een verzameling van nuttige Pi-specifieke nodes installeren
 • Node-RED configureren om als een service te worden uitgevoerd en voorziet in een set opdrachten om met de service te werken

Node-RED uitvoeren als service

Het installatiescript voor de Raspberry Pi zorgt er ook voor dat Node-RED uitgevoerd wordt als een service. Dit betekent dat het op de achtergrond kan worden uitgevoerd en dat het automatisch gestart kan worden, zodra de Raspberry Pi gereboot wordt.

Onderstaande commando’s zijn te gebruiken:

 • node-red-start – dit start de Node-RED-service en geeft de loguitvoer weer. Als je op Ctrl-C drukt of het venster sluit, wordt de service niet gestopt; het blijft op de achtergrond draaien
 • node-red-stop – dit stopt de Node-RED-service
 • node-red-restart – dit stopt en herstart de Node-RED-service
 • node-red-log – dit toont de log-output van de service

Autostart bij reboot

Als je wil dat Node-RED wordt uitgevoerd wanneer de Pi wordt ingeschakeld of opnieuw wordt opgestart, kun je de service automatisch laten starten door de opdracht uit te voeren:


Als je de service weer uit wil schakelen voer je onderstaand commando uit:

Node-RED editor openen

Zodra Node-RED wordt uitgevoerd, heb je toegang tot de editor in een browser. Als je een browser vanaf de Raspberry Pi gebruikt surf dan naar http://localhost:1880. Indien je remote vanaf bv. een Windows-computer werkt surf dan naar het IP-adres (inclusief poortnummer) van de Raspberry Pi waarop je Node-RED hebt geïnstalleerd, bijvoorbeeld: http://192.168.2.63:1880. Het IP-adres van de Raspberry kun je vinden door onderstaand commando in te geven:


Een gedachte over “Node-RED installeren op een Raspberry Pi

 • Ik zou graag een tutorial zien van hoe je payload naar Domoticz krijgt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *