Opbrengst zonnepanelen (SolarEdge) als notificatie op telefoon

Nu de zon weer volop gaat schijnen is het interessant om te zien hoeveel de SolarEdge zonnepanelen opgebracht hebben. Met onderstaand script krijgt je dagelijks een notificatie op je telefoon met de opbrengst en rendement van de huidige dag, maand en jaar.

Benodigdheden

Maak eerst in Domoticz een virtuele Percentage-sensor aan. De naam mag je zelf kiezen, noteer wel het IDX van de sensor. Ga vervolgens naar de website van SolarEdge om de API en siteID te achterhalen. Nadat je bent ingelogd klik je op “Admin” en vervolgens op “Site toegang”. In dit scherm kun je een API sleutel aanmaken:

SolardEdge script

Het script haalt via de SolarEdge API het aantal opgewekte kW’s per dag/maand/jaar op. Tevens wordt er gekeken hoeveel licht-uren er in een dag/maand/jaar zitten. Deze licht-uren worden gebruikt om het rendement per periode uit te rekenen.

In het script hoef je slechts regel 4 t/m 10 aan te passen (de overige regels moet je niet wijzigen!). Sla het scripts vervolgens op met de naam solaredge.php in de folder /home/pi/domoticz/scripts/php/

Cronjob

Om ervoor te zorgen dat het script iedere dag (om 22.15 uur) uitgevoerd wordt moeten we een cronjob aanmaken. Geef in te terminal onderstaande in:


En voeg onderstaande regel toe:


Sluit het bestand af met CTRL-X, dan Y en tot slot ENTER. De aanpassing is nu opgeslagen in het bestand en het script zal iedere dag om 22.15 uur uitgevoerd worden. Je krijgt, via Domoticz, een notificatie op je telefoon als onderstaand:

 

Note: het redement zal nooit 100% zijn, aangezien in het script wordt gekeken hoe laat de zon opkomt en ondergaat. De zon zal dus nooit continue in de juiste hoek op de zonnepanelen schijnen. Ik schat dat een rendement van zo’n 45%-50% het maximaal haalbare zal zijn.

 

Een gedachte over “Opbrengst zonnepanelen (SolarEdge) als notificatie op telefoon

  • 21 februari 2021 om 20:05
    Permalink

    Leuk om te lezen. Ik heb zelf een script in DzEvents gemaakt dat iedere dag bij zonsondergang aangeeft via een Telegram bot hoeveel er geproduceerd is met mijn SolarEdge en wat dat in eurootjes is.. En om 23.59 komt daar nog een melding bij wat de totale gas & electriteitskosten zijn van die dag incl saldering.

    En heb vorig jaar een dummy meter opgevoerd die een 10kW batterij moet voorstellen. Iedere minuut wordt er gekeken of de batterij geladen of ontladen moet/kan worden, ben benieuwd wat er aan het einde van 2021 voor beeld is ontstaan 🙂 Zou blijf je een beetje bezig…

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *