De slimme stekker van Neo Coolcam

Een slimme stekker is misschien wel hét begin van home automation. Bij de zoektocht naar de beste slimmer stekker heb ik gekeken naar de aanschafprijs in combinatie met de functionaliteiten. Op de Nederlandse markt zijn er zo’n 5 a 6 verschillende merken te koop voor prijzen tussen de 40 en 65 euro, maar gelukkig vond ik deze slimme stekker voor slechts zo’n 20 euro.

De power plug van Neo Coolcam kun je plaatsen tussen het stopcontact en een elektrisch apparaat, bijvoorbeeld een lamp (maar het kan ieder willekeurig apparaat zijn. Je hebt dan de mogelijkheid om de slimme stekker op afstand aan of uit te zetten via Domoticz. Ook kun je het energieverbruik (huidig en totaal), hoeveelheid stroom (A) en voltage (V) inzien. Uiteraard heb je hier wel een stabiel netwerk thuis voor nodig.

Er kan op de power plug van Neo Coolcam maximaal 13A aangesloten worden. De slimme stekker werkt goed samen met Z-Wave en Z-Wave plus controllers.

Installatie van de slimme stekker
 1. Stop de power plug in het stopcontact en wacht zo’n 20 seconden
 2. Voeg de sensor toe aan het Z-Wave netwerk
  • Klik hiervoor op “Node beheer” en klik op “Sensor opnemen” waardoor de Z-Wave controller in leermodus komt te staan.
  • Klik 3x snel achter elkaar op aan/uit knop van de Power Plug
  • Het LED lampje zal nu 5x geel knipperen
  • Binnen Domoticz zal nu de slimme stekker gevonden worden onder de Z-Wave controller als Neo CoolCam Power plug 12A
 3. Als bovenstaande stappen goed zijn gegaan, is de installatie van de slimme stekker gereed en kan hij verder binnen Domoticz gebruikt worden.

Neo Coolcam slimme stekker

Als het goed is is er nu een aantal nieuwe devices toegevoegd, waaronder Voltage (V), kWH (Watt), CM113, Electrisave (A) en Switch (On/Off), welke je in Domoticz kunt gebruiken, bijvoorbeeld in Blocky om automatische schakelingen te maken.

 

Slimme stekkers gebruik ik vooral om nutteloos stroomverbruik te voorkomen. In Domoticz heb ik in Blocky een Gebeurtenis aangemaakt, hier wordt naar drie voorwaarden gekeken:

 • Als het tussen 17:30 en 18:30 uur is en ik ben in de buurt van mijn huis en de switch (in de woonkamer) staat uit dan wordt de switch automatisch aangezet.
 • Als het na 21.00 uur is en ik zet de TV in de slaapkamer aan, dan gaan de switch van de woonkamer uit.
 • Om 23.00 uur krijg ik op mijn smartphone een push bericht, indien de switch in de woonkamer nog aanstaat, zodat ik hem eventueel handmatig uit kan zetten.

 

3 gedachten over “De slimme stekker van Neo Coolcam

 • 6 november 2018 om 19:10
  Permalink

  Het vreemde is dat bij mij achter CM113, Electrisave geen A van Ampère staat, maar Watt… heb jij iets gewijzigd zodat daar A staat?

  Beantwoorden
 • 19 november 2019 om 23:00
  Permalink

  je kan in de instellingen van domoticz: setup/settings tab meters/counters waat veranderen naar ampere

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.