How-toPHP scriptsUITGELICHT

Een eenvoudige thuisbatterij zelf maken: stapsgewijze handleiding

  1. Inleiding
  2. Onderdelen
  3. Bluetooth koppelen
  4. Powerstream
  5. Scripts
  6. Efficiency
  7. Aandachtspunten / Opmerkingen
  8. Korting

Inleiding

De energiemarkt verandert snel, en met de stijgende energiekosten en de groeiende populariteit van duurzame energie, zoals zonnepanelen, wordt energieopslag thuis steeds aantrekkelijker. Een zelfbouw thuisbatterij kan een betaalbare en duurzame oplossing zijn om de overtollige energie die je zelf opwekt op te slaan voor later gebruik. In dit artikel bespreken we de voordelen van een thuisbatterij, de basisprincipes van hoe het werkt en bieden we een stapsgewijze handleiding voor het bouwen van je eigen thuisbatterij.

Voordelen van een zelfbouw-thuisbatterij

  • Kostenbesparing: Door energie op te slaan tijdens piekmomenten van opwekking (bijvoorbeeld zonnige dagen) en te gebruiken tijdens dalmomenten (bijvoorbeeld ’s avonds of tijdens bewolkte dagen), kun je aanzienlijk besparen op je energierekening.
  • Minder belasting van  het netwerk: Met een thuisbatterij belast je het energienetwerk beduidend minder. Je levert minder stroom aan het netwerk op zonnige dagen en je haalt ook minder stroom van het netwerk in de avonduren of bewolkte dagen
  • Duurzaamheid: Door energieopslag draag je bij aan een duurzamer energieverbruik en verminder je je ecologische voetafdruk.

Hoe werkt de zelfbouw-thuisbatterij?

De belangrijkste onderdelen zijn 1. uiteraard een accu, 2. een accu-lader en 3. een omvormer. De accu en acculader spreken voor zich. Bij de omvormer zit wel een verhaaltje: we gebruiken een EcoFlow Powerstream omvormer. We gaan de omvormer niet aan de zonnepanelen koppelen, maar (net als de acculader) rechtstreeks op de accu. Het idee is dan dat de acculader aangaat (middels een smart powerplug), zodra je een overschot aan ‘zonne-stroom’ hebt (je gaat die stroom dus niet terugleveren aan het net, maar opslaan in de accu). In de avond/nacht zal de omvormer de stroom uit de accu halen en kun je de stroom gebruiken voor de TV, verlichting, etc. Uiteraard heb je hier wat meer dingetjes voor nodig als de eerder genoemde accu, acculader en omvormer, maar daar komen we later op terug.

Besef goed dat deze oplossing nie bedoeld is om voor alle stroom te voorzien (zoals waterkokers, ovens, wasmachines, etc), aangezien de EcoFlow Powerstreaam in het meest gunstige geval 800 Watt kan leveren. Ook zal je in de winter stroom te kort komen, aangezien je die periode méér stroom nodig hebt en minder opwekt. Maar waar is deze oplossing dan wél voor? Nou, voornamelijk om voor het verbruik ’s avonds en het sluipverbruik ’s nachts (bij ons goed voor zo’n 3 kWh). Ook kun je wat experimenteren, als je een dynamisch energiecontract hebt, om de accu op te laden als de stroomprijs laag is en de accu te ontladen als de prijs hoog is. Via enever.nl kun je gebruik maken van een prijzen API en prijsnotificaties, erg handig!

Onderstaand vind je een afbeelding van een schematische aansluiting:

In onderstaande grafiek zie je dat de afname van stroom sinds half juli (begin van dit projectje) sterk afgenomen is. Vrijwel al het stroomgebruik komt uit de zonnepanelen of thuisbatterij.

 

Onderdelen

Er zijn verschillende set-ups mogelijk, maar de basis-onderdelen zijn:

  • Power Queen LiFePO4 24V 100Ah smart accu: wij hebben gekozen voor accu’s mét bluetooth. Waarom? Het geeft je heel eenvoudig inzicht in hoe vol/leeg de accu is, stroomsterkte en voltage van de accu, temperatuur, etc. De smart accu is weliswaar een tientje of 4 duurder, maar aangezien deze accu’s 10 tot 15 jaar meegaan is dat peanuts. De accu wordt verstuurd in een zeer stevige, kartonnen doos met foam, waardoor de kans op beschadigingen minimaal is. Ook wordt er een uitgebreide manual in het Engels en Duits meegeleverd.
  • Power Queen 29,2V 20A LiFePO4 oplader: ook de oplader wordt in een stevige doos verstuurd. In tegenstelling tot veel goedkopere laders heeft de Power Queen lader een “wake-up functie” voor het geval dat de spanning van jouw batterij (te) ver gezakt is, zeer handig en belangrijk! Qua specificaties verder grotendeels gelijk aan de veel-gebruikte Noeifevo opladers, maar deze Power Queen voelt nét wat steviger aan en laadt de accu iets sneller op. Uiteraard wordt een verloopstukje naar M8-ogen meegeleverd, zodat je ‘m direct op de accu kunt aansluiten. Ook de handleiding in het Engels en Duits ontbreekt niet.
  • EcoFlow Powerstream: de Powerstream is eigenlijk bedoelt om stroom van (mobiele) zonnepanelen om te zetten naar 220V. Echter, wij gebruiken de Powerstream nét iets anders: de accu wordt gewoon via het stopcontact opgeladen (mits er natuurlijk teruglevering op dat moment is) en de Powerstream haalt de stroom vervolgens weer uit de accu en zet 25,6V om naar 220V.

Bluetooth koppelen

Het koppelen van de bluetooth accu met de telefoon is op zich erg simpel, maar je moet nét even weten hoe dat gaat. Als je de accu ontvangt staat het BMS van de accu uit. Dit houdt in dat óók bluetooth uitstaat. Je moet de oplader dus eerst aan de accu bevestigen en de stekker in het stopcontact steken. Terwijl de accu opstart (duurt maar heel kort) kun je alvast de app (Playstore Google / Appstore Apple) op je telefoon of tablet installeren.

  1. Waarschijnlijk heb je nog geen Power Queen account, klik op Register now om een account aan te maken.
  2. Vervolgens typ je je emailadres en wachtwoord in en zet je een vinkje bij I have read blablabla en klik je op Login.
  3. Klik nu onderaan op het + teken om de batterij toe te voegen.
  4. Scan de juiste QR-code op de batterij (er staan 2 codes op de batterij, de andere code is om de app te downloaden).
  5. Je krijgt de melding Bluetooth connected. Klik op Check Details.
  6. Je ziet nu alle gegevens van de batterij 🙂

Om de temperatuur in graden Celsius (i.p.v. Fahrenheit) te tonen ga je in de app naar jouw profiel (rechtsboven) en vervolgens naar Settings. Hier kun je de temperatuurseenheid (en taal en lettergrootte) wijzigen.

Op dit moment zit er nog wel een bug in de app: indien je 2 accu’s parallel of in serie aansluit dan kun je maar één batterij tegelijk monitoren. Om de gegevens van de andere batterij in te zien dan moet je eerst de andere batterij in de app de-activeren. Power Queen is op de hoogte van de probleem, ze hopen dit in september opgelost te hebben.

Powerstream

 Bij de EcoFlow Powerstream wordt een kabel voor netspanning en een solar-kabel meegeleverd. De kabel voor netspanning gaat natuurlijk gewoon het stopcontact in. De solar-kabel moet aangesloten worden op de accu. Echter, de solar-kabel heeft MC4-connectoren. Aangezien wij de kabel het liefst origineel willen houden gebruiken we een setje splitters, waarbij we de enkele connector eraf knippen en daar een M8 oog bevestigen met een krimptang. Dat ziet er dan zo uit:

 Op deze manier sluit je eenvoudig beide ingangen van de EcoFlow Powerstream aan op de accu. Per ingang is het maximum 13A. Dit betekent dat bij gebruik van 25,6V accu’s de Powerstream maximaal 2 * 13 * 25,6 = 666 Watt aan het net kan leveren. Sluit je maar één kabel (zonder splitters) aan, dan is 333 Watt het maximum, wat natuurlijk best weinig is.

De Ecoflow Powerstream hebben we hier niet aan de muur geschroefd, maar in een zelf-geprinte houder gezet. Het STL-bestand kun je hier downloaden (alle credits voor theanarchist op Thingiverse).

Zodra de EcoFlow Powerstream aangesloten is op het net én de accu (alleen netspanning is niet voldoende) zal de Powerstream opstarten en kun je hem toevoegen aan de Ecoflow app (Playstore Google / Appstore Apple). Het toevoegen zelf is super eenvoudig (in de app rechtsboven op het + teken klikken en vervolgens op Add device. Binnen een paar tellen zal de Powertream gevonden en toegevoegd zijn).

Mocht je de 600W versie gekocht hebben installeer dan alle update via de app en stel als locatie een plaats in Duitsland in. Je zal zien dat de maximum output power nu ineens zal wijzigen van 600W naar 800W ! Bij gebruik van 25,6V accu’s zal je er niet héél veel aan hebben, aangezien je eerder al gelezen hebt dat 666W het maximum zal zijn (gebruik je accu’s met een hoger voltage, dan kom je wél tot 800W).

Tot slot nog een paar dingetjes goed zetten In de EcoFlow app:

  • Base load: dit gaan we middels een script (o.b.v. de P1 meter) regelen, dus in de app zetten we de base load op 0 Watt
  • Maximum output power van de Powerstream is 2 x 13 x 25,6 = 666 Watt. Zorg dus dat deze instelling op minimaal 666W staat (mag ook op 800W gezet worden, maar dat haal je toch niet).

Voordat we over gaan naar de scripts nog een paar fotootjes van de Power Queen accu’s:

De opladers en EcoFlow Powerstreams zijn aangesloten. Voor de oplettende kijker: op de bovenste accu zijn 2 acculaders aangesloten (20A en 10A):

Twee Powerstreams in gebruik i.c.m. met 3 opladers (10A AFU lader, 20A Noeifevo lader en een 20A Power Queen lader). Alle laders zitten op Zigbee smart plugs aangesloten:

Scripts

Opmerking: wij hebben 2 setjes (2 accu’s, 2 laders en 2 omvormers. Onderstaande scripts zijn hierop gebaseerd. Heb je zelf één setje? Dan zal je hier en daar zelf wat moeten aanpassen in de scripts.

Het is nu tijd om een paar dingetjes te gaan automatiseren, zoals:

  • bepalen welke accu gebruikt moet gaan worden
  • wat is de base load die naar de EcoFlow Powerstream gestuurd moet worden?
  • wanneer moet de acculader aan en uit?

Hiervoor maken we gebruik van een paar PHP-scripts. Deze scripts moet je op een webserver met PHP zetten. Je kunt heel gemakkelijk PHP draaien op een Raspberry Pi, Orange Pi, NAS of zelfs een VPS. Hier vind hoe je PHP heel eenvoudig kunt installeren. Inmiddels bestaat PHP versie 8.3 al enige tijd. Advies is om deze versie ook te installeren (vervang bij de commando’s eenvoudigweg 8.0 door 8.3). Zet alle scripts in één folder, bijvoorbeeld /root/scripts/ecoflow/. In de scripts zelf moet je op verschillende plekken dan /path/to/files/ vervangen door /root/scripts/ecoflow/

Om onderstaande scripts te kunnen gebruiken moet je je eerst als developer aanmelden bij EcoFlow. Klinkt heel spannend, is het helemaal niet. Meld je aan op https://developer-eu.ecoflow.com/ , na een paar dagen is je verzoek geaccepteerd (maar vaak krijg je daar geen bericht van), en vervolgens kun je een acces key en een secret key aanmaken.

Het eerste script bepaalt welke accu er gebruikt moet worden (aangezien we er 2 hebben). Op regel 8 kun je aangeven of de accu helemaal leeggetrokken mag worden of dat de accu met een bepaald percentage gevuld moet blijven. In eerste instantie wordt altijd accu 1 gebruikt. Komt het voltage van accu 1 onder een bepaalde waarde (of is de accu helemaal leeg), dan moet accu 2 gebruikt worden.

Zelf gebruiken wij de optie dat de accu met een bepaald percentage gevuld moet blijven. Op deze manier kan de accu ‘s ochtends (voordat hij weer opgeladen wordt) nog even bijspringen als de waterkoker of oven aan gaat. Daarnaast zal de accu ook een stuk langer meegaan.

Sla onderstaand script op met de naam serial_bepalen.php en pas regel 2, 4, 5, 6, 7, 8 en 51 aan en laat het script iedere 5 minuten uitvoeren via een cronjob:

Script serial_bepalen.php:

Het tweede script stuurt telkens de juiste waarde voor de base load naar de EcoFlow Powerstream. Daarnaast zijn er nog een paar dingen in het script verwerkt:

  • Er wordt gecheckt of beide accu’s leeg zijn. Indien dat zo is, dan wordt het script verder niet uitgevoerd.
  • Indien acculader 1 of acculader 2 aanstaat, dan is de base load altijd 0. Het is natuurlijk onzin om de accu op te laden met stroom van de accu zelf.
  • Je kunt een maximum aan vermogen instellen, staat nu ingesteld op 1.400 Watt (in het script 14000), maar in de praktijd zal je dat nooit kunnen halen, aangezien het maximum 2 x 2 x 13 x 25,6 = 1.331 Watt is.
  • Indien het gevraagdevermogen 600 Watt of lager is, dan wordt er één accu gebruikt (die bepaalt is door het script serial_bepalen.php), is het gevraagde vermorgen hoger dan 600 Watt, dan zal er 600 Watt van de accu gehaald worden zoals bepaald in serial_bepalen.php en het restant van de andere accu.

Sla onderstaand script op met de naam schrijven_vermogen.php en pas regel 2,  4, 5, 8, 9, 12 t/m 19, 21 en 23 aan. De status en verbruik van de laders en afname/teruglevering van stroom halen we op uit Domoticz. Mocht je Domoticz niet gebruiken, dan moet je hier iets anders voor bedenken.  Laat het script iedere 20 seconden uitvoeren via een cronjob. Oh jah… zorg ervoor dat de rate limit van de P1 meter in Domoticz op 5 staat.

Script schrijven_vermogen.php:

Het derde script zorgt ervoor dat de acculaders op de gewenste moment aan en uit gaan. Dit doen we op basis van de huidige (dynamische) stroomprijs en op basis van de hoogte van de huidige teruglevering. Mocht je geen dynamisch energiecontract hebben zet $prijsCharging dan gewoon op 10.00 ofzo, dan heb je geen last van dat stukje code. Wat het script verder doet:

  • Indien teruglevering tussen 300 en 600 Watt is en er meer dan 300 Watt wordt opgewekt door de zonnepanelen, dan wordt de kleine/lichte oplader aangezet. Als die al aan staat dan wordt die uitgezet en wordt een zwaardere oplader aangezet.
  • Indien teruglevering meer dan 600 Watt is en er meer dan 300 Watt wordt opgewekt door de zonnepanelen, dan worden zoveel mogelijk opladers aangezet.
  • Indien stroomverbruik tot 300 Watt is dan wordt de lichte oplader uitgezeten als die al uit staat dan wordt een zwaardere oplader uitgezet.
  • Indien stroomverbruik meer dan 300 Watt is dan wordt er 1 (of meerdere) oplader(s) uitgezet, totdat er geen stroom verbruik meer is of todat alle opladers uitstaan.

Sla onderstaand script op met de naam opladen.php en pas regel 2 t/m 10 aan en laat het script iedere 5 minuten uitvoeren via een cronjob:

Script opladen.php:

Tot slot is er nog een ‘hulp-bestand‘ nodig, welke geschreven is door thijsmans en op Github staat. Sla dit script op met de naam ecoflow-api-class.php. In dit script hoef je niets aan te passen en ook geen cronjob voor aan te maken. Het enige wat van belang is is dat alle scripts in dezelfde folder staan.

Efficiency

Allemaal leuk en aardig zo’n project. Kost aardig wat geld, maar wat levert het me nu op? Nou… in eerste instantie ontlast je het energienetwerk een beetje: jouw zonne-stroom stuur je niet allemaal direct het net op, maar sla je deels op in jouw eigen accu. Op de momenten dat je de stroom weer uit de accu haalt belast je het energienet ook niet. Bij een dynamisch contract laadt je overdag met de zonnepanelen dus gratis op en voorkom je dat je ‘s avonds / ‘s nachts de stroom duur moet betalen.

Om één accu (25,6V, 100A = 2,56 kWh) op te laden is er 3,1 kWh nodig. Vervolgens haalt de omvormer 2,5 kWh uit een volledig opgeladen accu. De efficiency van het systeem is dus 2,5 / 3,1 = 80,6%. Klinkt misschien weinig, maar dit percentage is heel normaal. Zo lang je nog  kunt salderen én je geen terugleverkosten berekend krijgt van jouw energieboer is dit project financieel niet interessant. Zodra één van die twee dingen (of allebei) wegvallen, dan wordt het wél ontzettend interessant, zeker als je ook nog eens een dynamisch energiecontract hebt.

Aandachtspunten / Opmerkingen

  • De acculader is 29,2V 20A, deze heeft dus een maximaal theoretisch vermogen van 584 Watt. In de praktijk zal dat op zo’n 520-525 Watt liggen. De accu heeft een vermogen van 25,6 * 100 – 2.560 Watt. Het duurt dus 2.560 / 525 = 4,9 uur om de thuisbatterij helemaal op te laden. Hebben jouw zonnepanelen overcapaciteit en wil je de batterij sneller opladen? Dan kun je een 2e acculader parallel aansluiten, zodat de oplaadtijd korter wordt. Hanteer wel 30% als maximum (bij een accu van 100 Ah dus een lader van max. 30A óf een 20A én 10A lader).
  • De EcoFlow Powerstream heeft een maximale input/output van 13A per MPPT (de Powerstream heeft 2 MPPT’s). Met een accuspanning van 25,6V maakt dit 13 x 25,6 x 2 = 666 Watt. Hoewel de EcoFlow Powerstream een maximum output van 800 Watt heeft, zal dit bij een 25,6V batterij dus theoretisch maximaal 666 Watt zijn. Dat betekent dus dat als je een frituurpan van 2.500 W ‘s avonds aanzet je deze voor 666 Watt kun voeden vanuit de thuisbatterij en je 1.834 Watt van je energieleverancier moet kopen. Met deze oplossing zal je dus nooit bereiken dat je 100% zelfvoorzienend bent.
  • Om bovengenoemde 666 Watt te behalen moet je een Y-splittergebruiken. Doe je dit niet, en sluit je maar één kabel aan, dan zal je maximaal 333 Watt halen.
  • De EcoFlow Powerstream kun je pas koppelen aan de app, zodra deze is aangesloten op het stopcontact én de solar-kabel is aangesloten. Alleen op het stopcontact is niet voldoende!
  • Er zijn veel verschillende varianten van opstellingen mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld bij 2 accus ook 1 omvormer gebruiken. Je gebruikt dan géén Y-splitter. Uiteraard heb je dan ook 2 x 25,6 x 100 = 5,12 kWh capaciteit. Het verschil met 2 omvormers is dat je ‘slechts’ 666 Watt uit de thuisbatterij kunt leveren i.p.v. 1.333 Watt. Een andere variant is dat je één 24V accu en één 12V accu in serie zet. Je stuurt dan 36V naar de omvormer, waardoor theoretisch iets minder verlies zou moeten optreden. Nadeel is dat je een 24V acculader én een 12V acculader nodig hebt.
  • In dit artikel worden de accu’s van Power Queen aanbevolen, omdat uit de praktijk is gebleken dat deze accu’s prima geschikt zijn voor dit project. Uiteraard zullen er ongetwijfeld ook vele andere merken geschikt zijn. Echter, let wel op dat je niet voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten; via AliExpress kun je wellicht 50 of 100 EUR besparen op een accu, maar hoe zit het dan met garantie en support? Power Queen reageert snel op vragen via email en gaat de (Android) app ook verbeteren n.a.v. ons bevindingen. Met garantie hebben gelukkig niet te maken gehad.
  • Op internet staan veel verhalen over of het nu wel/niet goed is om de accu helemaal leeg te trekken. Nou..bij een Power Queen LIFePo4 accu zit dat als volgt: als je de accu iedere keer 100% leegtrekt dan is de capaciteit van de accu na 4.000 cycles (dagen) nog 80%. Laat je iedere dag 20% in de accu zitten dan duurt het 8.000 cycles (dagen) voordat de capaciteit afgenomen is tot 80 %. Besluit je om de accu telkens maar voor de helft leeg te trekken dan duurt het 15.000 cycles (dagen) voordat de capaciteit op 80% zit. Ons advies is om de accu niet helemaal leeg te trekken, maar wel voor 80-90%, dan kun je met gemak 10 tot 15 jaar met de accu doen.
  • Dit artikel is deels gebaseerd op diverse input van tweakers (voornamelijk salipander en thijsmans).

Korting

Power Queen geeft tijdelijk een korting van maar liefst 6% op alle producten. Ga hiervoor naar de website van Power Queen en gebruik kortingscode EHOCO.NL

Wees er snel bij aangezien dit een tijdelijke korting zal zijn!

37 gedachten over “Een eenvoudige thuisbatterij zelf maken: stapsgewijze handleiding

  • Bedankt ,dit is zeer goed en uitgebreid uitgelegd.
    Alleen de vraag is waar zet je de scripts in?
    Zelf draai ik Home Assistant.
    Kan je ook daarmee werken?

    Beantwoorden
    • Op een webserver met PHP, dat kan een Raspberry Pi, Orange Pi, VPS, NAS of iets dergelijks zijn.
      De scripts zijn gebaseerd op Domoticz.

      Beantwoorden
    • Home Assistant draait alleen Python; de EcoFlowAPI-class (en rest van de scripts) zijn geschreven in PHP. Hoewel het denkbaar is om de class te porten naar Python, ga ik dat in elk geval niet doen 😛

      De class is overigens ge-update @ de Github-repo. Ik had zelf een functie nodig om te checken of de omvormer online was, dus nu is er ook “$ecoflow->getDeviceOnline( $serial )”.

      Beantwoorden
  • Mooi project en goed beschreven! Je beschrijft dat je met twee omvormers werkt. In mijn situatie staan deze 2 omvormers ook fysiek ver van elkaar af (zolder en schuur). Is bovenstaande dan nog te doen of moeten ze naast elkaar hangen? Mijn programmeer skills zijn niet zo dat ik jouw scripts zomaar herschrijf naar 1 omvormer 🙂

    Beantwoorden
    • Het maakt niet uit of ze naast elkaar staan of verder uit elkaar.

      Beantwoorden
    • De 600W versie, aangezien je deze met een software update kunt ‘omtoveren’ naar 800W. Scheelt je 10-20 euro.

      Anderzijds bij een opstelling met 24V heb je niks aan 800W (2 x 13A x 25,6V = 666W).

      Ga je naar 36V dan kun je theoretisch wel 800W halen.

      Overigens wordt de omvormer al bij 600W flink warm.

      Beantwoorden
  • Jammer dat de scripts niet zijn te gebruiken met HomeAssistant.
    Of heeft iemand hier een oplossing voor?

    Beantwoorden
  • Als ik druk op de link van je bericht Powerqueen 25.6V 100 Ah accu.
    Krijg ik een ander bedrag, klopt dit?

    Beantwoorden
    • De kortingscode doet het weer. Nu tijdelijk maar liefst 6%, korting met de code EHOCO.NL

      Beantwoorden
  • Waarom moet je die Y splitters gebruiken? Ik neem aan dat er aan het einde van de Ecoflow solarkabel 2 MC4 stekkers komen(man/vrouw).

    Als je dan simpel een standaard MC4 kabel gebruikt met een man/vrouw connector kun je die doormidden knippen en koppel je ze aan de Ecoflow MC4 stekkers. Aan de andere uiteinden verbind je de M8 ogen.

    Klopt dat wat ik beschrijf?

    Beantwoorden
    • De Y splitters kun je gebruiken, zodat de originele kabel heel blijft. Je hebt 2 Y splitters dan nodig. Aan de kant waar 1 MC4 stekker zit knip je ‘m eraf en montreer je een M8 oog. Bij de andere Y splitter doe je hetzelfde. Uiteraard zijn er meerdere wegen naar Rome.

      Beantwoorden
  • Joost Verhoeven

    Bedankt voor je uitgebreide informatie!

    Beantwoorden
  • Hey Joost,

    Leuk artikel en thx.
    Maar hoe bepaal jij de Voltage van de batterij.
    Ik wacht op moment van schrijven nog op de API toegang.
    Maar ik vraag dit om ik de voltage niet in de app kan zien, gebeurt dit wel via de API.
    En wel graag de voltage wil gebruiken om te stoppen met leveren dan wel bijladen van de batterij.

    Mijn opstelling:
    1x Powerqueen 20a 24v lifeP04 lader
    1x Powerqueen 24v 100ah batterij zonder bluetooth
    1x Ecoflow microinverter 800w
    1 Zwave plug waarmee in de lader inschakel indien genoeg zonnestroom en schakelt uit als de gemeten wattage op de plug onder de 6w komt.

    Beantwoorden
    • Voltage wordt opgehaald middels de API (is niet 100% nauwkeurig, maar nauwkeurig genoeg).

      Beantwoorden
  • Michael Jacobs

    Is dit eventueel ook in te zetten als backup batterij bij uitval?

    Beantwoorden
    • Nee, aangezien de Powerstream niet werkt zonder netspanning.

      Beantwoorden
      • Michael Jacobs

        Das jammer. Zou voor mij wel een enorme toegevoegde waarde zijn. Er komen toch steeds vaker storingen voor.

        Beantwoorden
  • Nou is het enige wat mij nog tegenhoudt het gevaar/de kans op oververhitting. Als ik hieraan begin zal eea op zolder geplaatst worden wat natuurlijk wel tricky is als er iets oververhit raakt/in brand vliegt. Nou kan dat natuurlijk met alle electr apparaten gebeuren maar accu’s en laders……
    Ik las, ik meen op Tweakers, dat je de fan van de lader wilde vervangen ivm de geluidsterkte. Is dat nog gelukt?

    Beantwoorden
    • Ik heb geen plannen om de fans van de laders te vervangen…

      Beantwoorden
      • Frans Roordink

        Dan was dat ws iemand anders. Hoe staat het met het geluid bij jou?? Vergelijkbaar met?

        Beantwoorden
  • Mooie opzet en interessant product zo! Hier en op tweakers wordt structureel de EcoFlow PowerStream gekozen. Is daar nog een reden voor, behalve dat we elkaar nadoen?

    Ik vraag het omdat ik nog twee APSystems micro-omvormers over heb liggen waar ik nog geen doel voor heb. Daarmee kan ik met één slimme switch op de acculader en één op de 230v omvormer beiden aan en uitzetten. Het geheel kan in de schuur geplaatst worden om veilig te zijn. Slimme sturing op basis van P1 informatie heb ik dan niet, hij zou gewoon max power gaan terugleveren. Ook APS kan in principe begrenst worden op max teruglevering, maar dat gaat voor mij een te vergaand project zijn vermoed ik.

    Beantwoorden
    • Er wordt voor de Powerstream gekozen omdat deze A. uitermate geschikt is en B. erg goedkoop is (zo’n 100 EUR).

      Beantwoorden
  • Ik wil even vragen wat nu de functie is van de verschillende type laders in de opstelling. Welk voordeel heeft het om af te wisselen en niet met 1 oplader te werken?

    Aansluitend de vraag wat aan deze opstelling anders is als de thuisbatterijen die worden aangeboden. de kostprijs en minder compact zie ik, maar zijn er verder nog andere zaken?

    Beantwoorden
    • Door een 10 én 20AH te gebruiken heb je meer mogelijkheden: bij veel zon kun je ze tegelijk gebruiken. Is het bewolkt, dan heb je waarschijnlijk te weinig stroom voor de 20 Ah accu, maar genoeg voor de 10 Ah.

      Beantwoorden
  • Hoi,

    Zojuist een Shelley 3M gekoppeld aan 2 Ecoflow Powerstreams, waardoor de teruglevering uit de batterij dynamisch gebeurd op basis van vraag. Je moet wel de CT-klem omdraaien op de bruine draad, zodat de letter K op de CT-klem het dichtst bij de zekeringen zit en de letter L v/d CT-klem het dichtst bij de slimme meter zit.

    Ik had zelf al Homewizard draaien met een jaar abonnement van 10 euro en hierbij nog 2 slimme stekkers extra aangeschaft, waardoor je bij 600 W teruglevering aan zonnenergie de acculaders 1 voor 1 kunt opstarten zonder Domotics nodig te hebben. Zelf ingesteld dat na 3 minuten aan 600 W acculader1 aangaat en na 6 minuten aan 600 W teruglevering acculader2 aangaat.

    Wellicht in de toekomst nog kleinere acculaders proberen om zo vrijwel alle zonnestralen af te vangen (waarschijnlijk niet rendabel) + ventilators aanschaffen,die minder lawaai maken.

    Het is echt geweldig om het werkend te zien!
    Heel erg bedankt voor dit artikel!

    Groet,

    Dick

    Beantwoorden
  • Marcel van Engelen

    Bedankt voor de uitgebreide beschrijving.
    Ik loop tegen het probleem aan dat ik de nieuwste versie van Domoticz gebruik.
    Het opladen.php script wil bij mij niet draaien omdat ik een authorisatie foutmelding krijg: “Failed to open stream: HTTP request failed!”
    Is hier een oplossing voor?

    Beantwoorden
    • Hallo Marcel,

      Kun je het script opladen.php niet uitvoeren? Of kun je het wel uitvoeren, maar krijg je een foutmelding? Indien dat laatste dan moet je mogelijk een trusted network in Domoticz instellen (of user/password meegeven).

      Beantwoorden
      • Marcel van Engelen

        Dank voor de snelle reactie.
        Met username/password erbij lukt het wel.
        Ben al een tijdje uit de ict dus het is voor mij weer beetje nieuw allemaal…

        Beantwoorden
  • Zojuist de EcoFlow Powerstream (800W) ontvangen.
    Klopt het dat de solar kabels erbij zouden moeten zitten? (BKW-Solarkabel).

    De website zegt van wel, maar het zat niet in de productverpakking.

    Beantwoorden
  • Ontzettend bedankt voor alle gedeelde informatie! Vandaag in gebruik genomen en ik ben er ontzettend blij mee. Bij elkaar was ik zo’n 805 euro kwijt (exclusief 2 zigbee plugs). Voor zowel de Power Queen acculader als batterij waren er dealtjes op Amazon.

    Ik heb de bluetooth variant van de batterij gehaald. Op Tweakers kwam ik het volgende tegen:
    https://github.com/dmytro-tsepilov/pq_bms_bluetooth

    Hiermee kan ik via een Raspberry Pi zero alle belangrijke batterij info via MQTT naar home assistant versturen. Ik wilde een week lang kijken hoe dit draait, maar ik moet toegeven dat ik nu al op het punt sta om een 2e batterij te bestellen. Top project!

    Beantwoorden
    • Hier gebruiken we dezelfde Python library. Middels een Shell script worden de gegevens naar Domoticz gestuurd. Erg handig!

      Beantwoorden
    • Kunt u mij alstublieft uitleggen hoe ik deze code kan gebruiken in Home Assistant?

      Beantwoorden
  • Lijkt me een heel mooi project, maar hoe werkt dit met een 3-fase omvormer van de zonnepanelen?
    De fases hebben een gescheiden terug levering die verschillend zijn.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *