Mechanische ventilatie bedienen met Domoticz
Een van de vragen toen ik met de domotica begon was: kan ik de mechanische ventilatie bedienen met Domoticz? Na wat speurwerk bleek dat het niet zo lastig was om mijn Vasco C400RF ventilatiesysteem op afstand te kunnen bedienen. De basis, een Raspberry Pi met de benodigde software, had ik al in gebruik. Het enige dat ik hoefde aan te schaffen was een KlikAanKlikUit schakelaar. Daarnaast natuurlijk wat software installeren.
Benodigdheden
Schakelaar aansluiten
Hieronder zie je een afbeelding van de originele aansluiting op mijn mechanische ventilatie. De bovenste witte stekker is de voeding van de ventilator zelf, hier hoef je niets aan te veranderen. Het bovenste groene blokje is de stroomvoorziening vanuit de Perilex-stekker, ook hier hoef je niets aan de wijzigen. Zodra deze kabels (bruin, groen/geel, blauw) zijn aangesloten zal het ventilatie-systeem op de zachtste stand draaien. De onderste witte stekker kun je ook onveranderd laten, dit is de bekabeling van de standaard RF-schakelaar die meestal in de keuken aanwezig is.
Waar je wel iets mee moet doen is het onderste groene blokje met de grijze en zwarte draad, dit zijn namelijk de schakeldraden (zwart is de middelste stand van de ventilatie en grijs is de hoogste stand). Ooit waren de grijze en zwarte draad aangesloten op de keukenschakelaar, maar deze schakelaar is enkele jaren geleden vervangen door een draadloze schakelaar. De originele grijze en zwarte kabel heb ik losgemaakt en een kroonsteentje opgezet, zodat ik zeker weet dat er nooit sluiting gemaakt kan worden. Vervolgens heb ik een nieuwe grijze en zwarte draad verbonden met de KlikAanKlikUit schakelaar. Daarnaast moet de schakelaar natuurlijk voorzien worden van voeding. Dit kun je van de Perilex-stekker aftappen, maar ik heb een netsnoer van een oud apparaat afgeknipt aan aangesloten op schakelaar (de 2 ingangen aan de rechterkant).
Schakelaar inleren
Nu de schakelaar aangesloten is is het tijd om de schakelaar in te leren, zodat deze ook te gebruiken is in Domoticz. Ga in Domoticz naar de tab Switches en klik op “Manual Light/Switch”:
- selecteer de juiste hardware (RFXCom)
- bedenk een handige naam voor de switch (ik gebruik FAN1/FAN2/FAN3 voor stand LAAG/MIDDEN/HOOG)
- bij Switch Type kies je voor On/Off
- Type moet AC zijn
- bij ID moet je een unieke nummerreeks invoeren, dat mag van alles zijn
- bij Unit Code kies je een willekeurig getal
- De combinatie ID en Unit Code moet uniek zijn voor iedere switch (en je moet niet allemaal nullen gebruiken, dat werkt niet goed)
Indien je het nog niet gedaan hebt zet je nu stroom op de KlikAanKlikUit schakelaar. Druk het knopje onder het linker ledje ongeveer 1 seconde in en druk binnen 5 seconden op “Test” in Domoticz. Het eerste kanaal (wat we eigenlijk niet gebruiken) is nu in geleerd. Klik op Add Device om de switch toe te voegen aan Domoticz. Herhaal deze stappen voor kanaal 2 en 3.
Als alles goed gegaan is vind je bij SETUP > DEVICES de zojuist aangemaakte switches terug. Klik op het groene pijltje om de switches toe te voegen, zodat je ze ook kunt gaan gebruiken.
Je vindt de toegevoegde switches nu terug in de tab Switches:
LUA-script
We hebben nog één probleempje: als bijvoorbeeld FAN3 (hoog) aanstaat en we willen de stand op FAN2 (midden zetten), dan blijft in Domoticz FAN3 ook aanstaan. Dit lossen we op met een LUA-script. We zeggen dat als FANx aangezet wordt, dan moeten FANy en FANz uitgezet worden. Sla dit script op met de naam script_device_ventilation.lua
in de folder /home/pi/domoticz/scripts/lua/
. Het script zal nu automatisch draaien, zodra de status van één van de FAN’s gewijzigd is.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 |
commandArray = {} if devicechanged['FAN1'] == 'On' then if (otherdevices['FAN2'] == 'On' or otherdevices['FAN3'] == 'On') then end commandArray['FAN2']='Off' commandArray['FAN3']='Off' print('Ventilatiestand 1') elseif devicechanged['FAN2'] == 'On' then if (otherdevices['FAN1'] == 'On' or otherdevices['FAN3'] == 'On') then end commandArray['FAN1']='Off' commandArray['FAN3']='Off' print('Ventilatiestand 2') elseif devicechanged['FAN3'] == 'On' then if (otherdevices['FAN1'] == 'On' or otherdevices['FAN2'] == 'On') then end commandArray['FAN1']='Off' commandArray['FAN2']='Off' print('Ventilatiestand 3') end return commandArray |
Vanaf nu kun je de mechanische ventilatie bedienen met Domoticz vanuit je luie stoel!
Ik wil eigenlijk de ACM-3500-3 liever aansluiten in plaats van de schakelaar in de keuken. Ik heb de ACM-3500-3 al zover geprogrammeerd dat er altijd minimaal 1 stand actief is en ook maximaal 1 stand actief is.
Mijn probleem is alleen nu hoe zet ik de ACM-3500-3 op de schakelaar in de keuken. Nu zit er een Jung-504.10 schakelaar met een Bruine kabel op de 1, een zwarte op de 2 en een Witte op de 3 aangesloten.
Is het mogelijk om de keukenschakelaar te vervangen met de ACM-3500-3? Zo ja, hoe sluit ik deze dan aan?
Bedankt voor de uitleg. Vanmiddag de boel geinstalleerd en het werkt prima.
Zoals Robin hierboven heb ik de keukenschakelaar laten vervallen en de ACM-3500-3 geinstalleerd. Mijn schakelaar had op stand 1 een bruine draad. 2 en 3 een zwarte. Deze draden kwamen uit in mijn afzuiginstallatie.
Ik heb de knop op stand 2 gezet en met een multimeter gemeten welke van de 2 zwarte draden spanning gaf bij de aansluiting in de afzuiginstallatie. Daarmee wist ik zeker welke 2 de signaaldraden waren en heb ik volgens de beschrijving deze losgehaald en 2 nieuwe draden gemaakt voor stand 2 en stand 3 tussen de ACM-3500-3 en de afzuiginstallatie.
Ik heb hetzelfde gedaan met 2 Sonoffs i.v.m. een StorkAir ventilator.
In de keuken heb ik nog een fysieke schakelaar (en in de badkamer een RF schakelaar), maar de uitgang van de Sonoff schakelt gewoon op dezelfde ingangen als L2 en L3.
Ik heb ook gepoogd om ook de huidige stand van de ventilator terug te koppelen naar Domoticz, maar dat is me nog niet gelukt. Hiervoor heb ik een 230v optocoupler module getest waarbij de uitgang, een ingang van de Sonoff schakelt. Echter blijkt er om de een of andere reden ca. 40-80VAC op ingang L2 en L3 te staan. De module trekt deze spanning naar beneden en om de een of andere reden schakelt de ventilatie unit dan ook.
Heb jij toevallig een idee hoe ik op een andere manier de huidige stand kan uitlezen?
Omdat ik alles met Z-Wave wil houden koos ik voor het dubbele inbouwrelais van Fibaro om 2 standen van de mechanische ventilatie te kunnen sturen (uitlezen is dan automatisch ook aanwezig incl. verbruiksmeting).
Het gaat om een standaard Itho 3-snelheden ventilator herriedoos . Gezien ik niet geïnteresseerd ben in de middenstand heb ik deze laten vervallen en stuur ik de minimumstand en de hoge stand. De hoge stand met timer in Domoticz door een drukschakelaar in WC en badkamer. Dat zijn BJ drukschakelaars met verlichting als terugkoppeling (yep, hoop extra installatiewerk maar dan heb je ook wat). Als we koken en het is wel erg bont met de luchtjes doen we meestal met Domoticz op de iPhones de hoge stand aan. Woning heeft nl. ook een wasemkap met aparte luchtafvoer. De lage stand kan laat ik nu op de klok uitgaan voor de nacht vanwege het storende geluid van de ventilator, wel zo rustig in huis. We slapen toch met open ramen en/of roosters.
De Itho draait niet als alleen de hoogste stand wordt aangestuurd, dus de laagste stand moet ook altijd bij, plus de laagste stand draait altijd een tijdje na als de timer van de hoge stand om is middels een extra timer.
Scripts zijn hiervoor niet nodig, dit is met een scene te realiseren.
Binnenkort vindt vervanging plaats en komt er een Itho WTW unit, met CO2 sturing erbij. Dan laat ik het uitzetten van de lage stand vervallen omdat deze toch aan moet blijven en zet ik geluidsdempers in. Domoticz wordt dan verrijkt met allerlei temp. metingen van de aangezogen buitenlucht (=buiten temp.), lucht van de woning (=binnen temp.) en lucht naar de woning (waar het rendement van de WTW uit af te leiden valt) m.b.v. de Fibaro Smart Implant en een aantal DS18B20 sensors.
Ik ben ook zoiets van plan, maar wil de driestandendchakelaar in de keuken behouden. Kan dit dan nog steeds, of ontstaat er dan een probleem? Helaas is mijn orcon rf niet met rflink oid aanstuurbaar, anders deed ik het zo…
Schakelaar in de keuken is eigenlijk een draadloze afstandsbediening (ten minste bij mij). Klik ‘m maar eens los. Blijft gewoon werken.
bij mij niet. de zwarte draden van de perilex op zolder komen daar uit. dit is 16 jaar geleden zo aangelegd bij de bouw van het huis.
Het probleem dat ik dus zie is dat een extra driestandenschakelaar waarschijnlijk niet gaat werken, omdat er geen ‘hotelschakeling’ mogelijk is zonder extra draden te trekken. ergo, als je ‘m ergens op iets anders dan 1 zet, kun je hem op andere plekken niet meer terug zetten naar een lager niveau. althans, dat denk ik.
als die rf-modules van orcon geen 50 euro per stuk zouden kosten (voor een stom stuk plastic met een minizendertje) dan zou ik er gewoon een aantal bijkopen.
dus misschien moet ik de 3standen in de keuken vervangen door een digitale switch met een multistanden-wifi switch erachter en het geheel via domoticz aansturen. maar dan maak ik me geheel afhankelijk van domoticz en mijn ervaring tot nog toe zegt dat het niet per se altijd werkt….
Hoi Willem, als je boven bij de ventilator je z-wave dubbelrelais plaatst en je 3 standenschakelaar vervangt voor een dubbele drukschakelaar (terugverend dus) voor midden en hoog ben je zeker niet afhankelijk van de werking van Domoticz en zal de ventilator altijd aangaan bij het bedienen van de drukschakelaars.
Voor boven bij de badkamer zou je als je toch ergens een modernere Z-wave Plus module (schakelaar of dimmer) zou installeren als tijdelijke oplossing een scene kunnen aanmaken die met een dubbelklik op de schakelaar daar ventilatie met een timer op de hoge stand zet. Die is dan natuurlijk wél van het draaien van Domoticz afhankelijk. Een en ander kan je soms ook in de modules zelf instellen maar echt handig is dat niet.
Je kunt natuurlijk de ventilatie ook met je telefoon aanzetten 🙂 De goedkoopste oplossing. De timer doet de rest.
@Willem Je kunt een Z-Wave dubbel relais (als je Z-Wave kiest) parallel laten schakelen over de bestaande schakeling. In dat geval is de laagste ventilatiestand altijd aan, de middelste en de hoogste worden geschakeld door zowel je 3-standenschakelaar als het dubbel relais, waarbij ventilator op degene met de hoogste stand draait.
Afhankelijk van de ventilator kan het zijn dat voor de hoogste stand de middenstand ook aan moet op het relais maar die voorwaarde is in b.v. Domoticz eenvoudig in te stellen.
Zijn er ook andere oplossingen dan zwave? ik gebruik nu eigenlijk alleen maar wifi-apparatuur. en om nu ook nog weer in zwave te investeren… straks heb ik de hele protocol familie nodig voor alles wat ik zou willen doen. rf433 zou ook wellicht een optie zijn, omdat ik overweeg een rflink te kopen, maar liefst gewoon wifi.