How-toRaspberryUITGELICHT

Grafana installeren op een Raspberry Pi

In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je Grafana moet installeren en configueren op een systeem waarop Rasbian geïnstalleerd is, zoals een Raspberry Pi. Vanuit o.a.  Domoticz kun je data pushen naar InfluxDB, waarna je met Grafana heel eenvoudig (maar wel uitgebreide) grafieken kunt maken.

Grafana is een open-source visualisatie-tool voor time-based data. Ideaal dus om gegevens uit een InfluxDB database grafisch weer te geven. De Grafana-software biedt ondersteuning aan een breed scala van databases en stelt je zelfs in staat om waarschuwingsregels voor essentiële statistieken te definiëren, zodat je automatisch op de hoogte wordt gebracht als er iets niet klopt.

Eén van de mogelijk Grafana data inputs is het populaire InfluxDB. InfluxDB is populaire database in combinatie met Grafana, aangezien het er snel is en time-series based is, wat betekent dat alle gegevens in de database een timestamp hebben. Grafana is dus ideaal om grafieken te maken van data die vanuit Domoticz naar InfluxDB gepusht worden.

Benodigdheden

Grafana installeren op een Raspberry Pi

Voordat we Grafana op de Raspberry Pi kunnen installeren moeten we er voor zorgen dat alle geïnstalleerde packages up-to-date zijn. Met onderstaande commando’s gaan we de geïnstalleerde packages upgraden:


Nu alles up-to-date is kunnen we verder gaan met het installeren van Grafana op de Raspberry Pi. De volgende stap is het downloaden van de Grafana package. Er zijn twee verschillende Grafana packages. De ene is voor de originele Raspberry Pi en Raspberry Pi Zero, beide met de oudere ARMv6 CPU architecture. De andere package is voor de nieuwere versie van de Raspberrt Pi, welke gebruik maken van de ARMv7 architecture.

Raspberry Pi 1 en Raspberry Pi Zero


Raspberry Pi 2 en nieuwer


Grafana is is nu geïnstalleerd, nu gaan we ervoor zorgen dat Grafana ook automatisch start na een reboot van de Raspberry Pi:


Tot slot moeten we de Grafana server starten:

Grafana web-interface

Nu Grafana op de Raspberry Pi geïnstalleerd is kunnen we de web interface gaan gebruiken. Hiervoor moeten we wel het ip-adress van de Raspberry Pi achterhalen. Dat kan met onderstaand commando:


Uiteraard kun je de Raspberry Pi ook een vast IP adres geven.

Grafana’s web interface gebruikt poort 3000 van het IP-adres van de Raspberry.  Zorg dat je bij onderstaande url< IPADDRESS> vervangt door het IP-adres van de vorige stap:


Je krijgt nu het login-scherm van Grafana te zien. Je kunt inloggen met username “admin” en password “admin”. Maak je geen zorgen om deze simpele inloggevens, we gaan die aanpassen!

Grafana

De eerste keer dat je op de Grafana web interface inlogt wordt je gevraagd om het password te wijzigen. Hoewel het mogelijk is om deze stap over te slaan is dat zeker niet aan te raden! Het default password is zó eenvoudig dat het direct gewijzigd moet worden. Geef dus een nieuw, sterk wachtwoord in de klik op “Save”.

Grafana

Zodra je eenmaal ingelogd bent en het standarrd wachtwoord gewijzigd hebt krijg je onderstaand scherm te zien:

Grafana

Grafana is nu geïnstalleerd en de web interface werkt. In een volgend artikel leggen we uit hoe je data vanuit Domoticz naar InfluxDB kunt pushen en vervolgens grafisch weer kunt geven in Grafana.

6 gedachten over “Grafana installeren op een Raspberry Pi

  • Stephen Tittel

    Wanneer komt het volgende artikel?

    Top, 2 artikelen die goed beschrijven om een Grafana dashboard en een Influx db te installeren. Nu nog aan elkaar knopen.

    Beantwoorden
  • Top artikel, kan niet wachten tot de volgende.

    Helder beschreven stappen.

    Beantwoorden
  • Voor de mensen die tegen de volgende error aanlopen

    grafana depends on libfontconfig1; however:
    Package libfontconfig1 is not installed.

    Draai het volgende commando om dit te verhelpen en direct grafana te installeren:
    apt install -f

    Beantwoorden
  • Paul Nabuurs

    Het gaat fout bij het volgende commanda:
    http://:3000
    ik krijg dan het bericht:
    -bash: 192.168.2.104: Bestand of map bestaat niet

    Beantwoorden
    • Je moet http://:3000 ingeven in de browser, niet in de terminal van de Raspberry Pi.

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *