DomoticzHow-toUITGELICHT

Zelf een DS18B20 thermometer maken met ESPEasy voor Domoticz

Sinds een paar maanden heb ik een prachtig tropisch aquarium. Voor een optimale flora en fauna in het aquarium dient de temperatuur constant rondom de 24 graden te liggen. Uiteraard kun je dan in een dierenspeciaalzaak een ouderwetse thermometer kopen, maar dat is niet handig! De temperatuur wil ik in Domoticz kunnen monitoren én ik wil een melding op mijn smartphone ontvangen indien de temperatuur te hoog of te laag is. Met een DS18B20 en een NodeMCU kun je voor minder dan 5 euro zelf een thermometer maken!

Benodigdheden

Allereerst beginnen we met de NodeMCU te voorzien van ESPEasy-software, zodat we de temperatuur later naar Domoticz kunnen sturen. Koppel de NodeMCU met een micro-USD kabel aan de computer. Het bordje krijgt nu automatisch een COM-poort toegewezen. Download nu hier de meest recente versie van ESPEasy.  Pak de zip-file uit en start de applicatie ESP.Easy.Flasher.exe. Bij COM port selecteer je de juiste poort en bij firmware selecteer je ESP_Easy_mega_2020XXXX_normal_ESP8266_4M1M.bin. De overige velden hoef je niet te wijzigen. Klik nu op Flash ESP Easy FW.

Het flashen van de NodeMCU duur ongeveer 1,5-2 minuten. Zodra je in het blauwe vlak ziet staan dat het flashen klaar is koppel je de NodeMCU los van de PC. Nu ga je de dupont-kabeltjes aan de DS18B20 temperatuursensor solderen en sluit je de sensor aan op de NodeMCU (rood op 3V, zwart op G en bauw op D4).

Vervolgens sluit je de NodeMCU weer aan. Nadat de NodeMCU gereboot is zie je op de PC een netwerk met de naam ESP_Easy_0 staan. Maak met dit netwerkverbinding, het wachtwoord is configesp. Zodra je verbinding met het netwerk hebt surf je naar http://www.msftconnecttest.com/setup. Je krijgt dan onderstaand scherm te zien. Selecteer hier het netwerk dat je thuis gebruikt en geef het wachtwoord in.

Zodra je op Connect klikt worden de wijzigingen opgeslagen, zal de NodeMCU reboot en wordt er door de router een IP-adres toegewezen (of je moet o.b.v. het MAC-adres zélf een IP-adres in de router toewijzen, afhankelijk van de settings in de router). Nadat de NodeMCU gereboot is kun je het toegewezen IP-adres in je browser ingeven en kan de NodeMCU verder geconfigureerd worden.

Klik nu op Controllers > Add. Hier kies je voor Domoticz HTTP of Domoticz MTTQ (indien je reeds een MTTQ-server hebt draaien). Vul de benodigde velden in.

Klik nu op Devices > Add en voeg Environment – DS18B20 toe. Vul de benodigde velden in. Let erop dat je bij sensor het juiste GPIO-nummer kiest.

In bovenstaande printscreen zie je 236 staan. Dat is de IDX van mijn virtuele temperatuursensor in Domoticz. Je kunt verder nog heel veel instellen in ESPEasy, loop rustig eens door alle schermen heen.

Iedere 15 seconden wordt de waarde van de DS18B20 temperatuursensor naar Domoticz gestuurd. Uiteraard kun je dit ook voor vele andere doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld om de temperatuur van de in- en uitvoer van de verwarmingsketel te monitoren.

20 gedachten over “Zelf een DS18B20 thermometer maken met ESPEasy voor Domoticz

  • Een frisse goedendag,
    Goed verhaal!
    Ik heb al enige tijd (paar jaar) een Sonoff basic met dezelfde temperatuur sensor en Tasmota in gebruik om de temperatuur van mijn aquarium te regelen. Tot op heden is het 1 keer mis gegaan door een crash van mijn Domoticz servertje. Via Domoticz kan ik de temperatuur remote in de gaten houden. Nu mis ik in jouw verhaal eigenlijk de push melding naar de mobiele telefoon, zou je dat nog kunnen aanvullen?
    Cheers,
    Arco

    Beantwoorden
  • kijk mooi bezig 🙂 leuk begin ook zo’n hobby gek. nooit aan gedacht om het op deze manier te maken inderdaad. ik ga ook eens knutselen en kijken om er ook iets van een niveau schakelaar ed aan te koppelen

    Beantwoorden
    • Dat klopt dat je het niet in het artikel terugvindt: Is namelijk helemaal niet nodig!

      Beantwoorden
      • Is wel nodig alleen in de link die in het artikel staat, zit een connector bordje bij de kabel en daar zit die pull-up al op gesoldeerd.

        Of wil je zeggen dat je de DS18B20 rechtstreeks op je ESP8266 hebt zitten?

        Beantwoorden
        • Ja, de DS18B20 zit rechtstreeks op de NodeMCU en een weerstandje is écht niet nodig.

          Beantwoorden
          • Is het niet zo dat de DS18B20 als losse sensor de resistor nodig heeft en dat als je die met snoer/buitenmodule kiest, dan niet?

          • Geen idee, ik gebruik deze (met snoer).

          • Als je 1 sensor gebruikt, werkt het inderdaad zonder weerstand. Als je er meerdere gaat aansluiten dan heb je zeker wel een weerstand nodig.

  • Kan je ook meerdere sensoren op 1 esp kunnen aansluiten ?

    Beantwoorden
    • Je kan er 4 aansluiten op 1 paar draden.

      Hoeveel paar draden je kan aansluiten, weet ik niet.

      Beantwoorden
  • Waar zijn de Dupont Female to Female kabels voor nodig? Zie het niet terug in de beschrijving.,,

    Beantwoorden
    • De dupont kabeltjes soldeer je aan de DS18B20, zodat je de 3 draden eenvoudig op de nodemcu kunt prikken.

      Beantwoorden
  • Ik heb een wifikaartje besteld bij AliExpress. Als ik het kaartje aansluit via usb krijg ik geen compoort, maar een wifinetwerk FaryLink_559A9D waarmee ik verbinding kan maken. De computer krijgt adres 192.168.4.2 en de ‘router’ is 192.168.4.1. Daar kan ik via html geen verbinding mee maken.
    Hoe kan ik die andere firmware erop flashen zonder seriele toegang?

    Beantwoorden
    • Han Sytsma

      Je zult wat duidelijker moeten zijn. Als je een Wemos D1 Mini hebt besteld zit je goed, kun je netjes met de laadkabel van je telefoon flashen.
      Wel even de juiste drivers op Windows op Mac installeren (linux werkt het out-of the box) en verdere instructies bij letscontrolit opvolgen.

      Beantwoorden
  • Mooi verhaal en werkt goed met 1 probe. Nu heb ik er 2 aan hangen vis de esp32 en zie ze daar allebei. Hoe zie ik ze allebei terug in Domoticz, ik kan er nu maar 1 zien op de 1 wire IDX?

    Beantwoorden
  • Mooi verhaal alleen mis ik hoe ik 2 DS18B20’s op een ESP32 aangesloten in domoticz werkend zie allebei. Ik zie 2 waardes op de ESP32 en in Domoticz kan ik er 1 uitlezen hoe te werk voor de 2e?

    Beantwoorden
  • Duidelijk verhaal. Ik heb het kaartje geflashed en heb nu een netwerk ESP-Easy waarmee ik kan verbinden met het aangegeven wachtwoord. Alleen http://www.msftconnecttest.com/setup geeft geen reactie. Is er wat veranderd omdat ook het netwerk een andere naam heeft dan aangegeven?

    Beantwoorden
    • Ben er ondertussen achter dat het via het ip-adres wel werk.

      Het gebruikte ip-adres is: 192.168.4.1.

      Nu nog de configuratie zo zetten dat ik ook data terug krijg.

      Beantwoorden
  • Dag Joost, superhandleiding. Mijn allereerste experiment met een eigen sensor in Domoticz (solderen, nooit eerder gedaan :)) is hierdoor geslaagd. Dank!
    Groet, Frank

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *